Γαλλία: Άρχισε η δίκη οδηγού που παρέσυρε και σκότωσε αστυνομικό με το αυτοκίνητο – Ήταν μεθυσμένος και κοιμήθηκε στο τιμόνι

Δικάζεται στη Γαλλία ένας οδηγός που κατηγορείται ότι παρέσυρε και σκότωσε αστυνομικό ο οποίος πήγε να τον βοηθήσει όταν κοιμήθηκε, μεθυσμένος, στο τιμόνι του αυτοκινήτου του το 2020

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα ήταν πολλοί αστυνομικοί μεταξύ των οποίων και οι δύο συνάδελφοι του θύματος που ήταν μαζί του τη νύχτα της τραγωδίας και έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, μαζί με τη χήρα του και τα τρία παιδιά του συναδέλφου τους.


Τη νύχτα της 5ης προς την 6η Αυγούστου 2020 η αστυνομία έλαβε μια κλήση από την πυροσβεστική, με αίτημα να βοηθήσει «έναν μεθυσμένο οδηγό που κοιμήθηκε στη μέση του δρόμου» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μανς, στη δυτική Γαλλία. Ο 43χρονος αστυνομικός και οι δύο συνάδελφοί του πήγαν στο σημείο αλλά δεν κατάφεραν να ξυπνήσουν τον οδηγό από τον λήθαργό του.


Τη στιγμή που ετοιμάζονταν να σπάσουν ένα από τα τζάμια του οχήματος, ο οδηγός ξύπνησε και, έπειτα από μια σύντομη συνομιλία με τους αστυνομικούς, πάτησε το γκάζι ενώ ο 43χρονος αστυνομικός είχε περάσει ένα μέρος του σώματός του στο αυτοκίνητο. Το όχημα κατέληξε σε ένα τοιχίο. Ο αστυνομικός, πατέρας τριών παιδιών, συνεθλίβη στον τοίχο και πέθανε επί τόπου.

Ο θάνατός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αστυνομία, πολύ περισσότερο επειδή ο κατηγορούμενος οδηγός είχε καταδικαστεί δύο φορές στο παρελθόν, μία για οδήγηση σε κατάσταση μέθης το 2015 και τη δεύτερη για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής το 2018.

Ο οδηγός, που σήμερα είναι 29 ετών, προφυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης του. Ο δικηγόρος του, Ζαν ντε Μπαρί, ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του «αντέδρασε ενστικτωδώς» όταν πάτησε το γκάζι και δεν ήθελε να σκοτώσει τον αστυνομικό. Θα επιδιώξει να καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας που, λόγω του βεβαρημένου ποινικού μητρώου του δράστη, επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ