Φράνκα Φέντι: Από ένα συρτάρι με γούνες στην δημιουργία ενός εκ των σημαντικότερων brands στον χώρο της μόδας

Θλίψη στον χώρο της μόδας, καθώς την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 άφησε η Φράνκα Φέντι (Franca Fendi), η τρίτη εκ των πέντε αδελφών του γνωστού ιταλικού οίκου μόδας Fendi. Η συμβολή της ήταν βασικής σημασίας στην ανάπτυξη και διεθνή αναγνώριση του οίκου Fendi, τον οποίο είχαν δημιουργήσει οι γονείς της το 1925.

Η Φράνκα Φέντι εργάστηκε ως υπεύθυνη εμπορικών συναλλαγών του οίκου και επικεφαλής της μπουτίκ της οδού Μποργονιόνα, στην ιταλική πρωτεύουσα. Στην δημιουργικότητά της οφείλεται και η συνεργασία του οίκου με τον διάσημο σχεδιαστή Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος το 1965 είχε αναλάβει καλλιτεχνικός διευθυντής του.

Οι αδερφές Fendi

Franca Fendi: Μεγάλωσε σε εργαστήριο και είχε για κούνια ένα συρτάρι με κομμάτια γούνας

Η Φράνκα Φέντι μεγάλωσε στο εργαστήριο στην Via del Plebiscito μαζί με τις τέσσερις αδερφές της, Κάρλα, Άλντα, Άννα και Πάολα. Είχε για κούνια ένα συρτάρι γεμάτο κομμάτια γούνας. Η μητέρας τους, Αντέλ, τους έβαζε να κοιμούνται, ενώ εκείνη εξυπηρετούσε τους πελάτες στο κατάστημα δερμάτινων ειδών. Η Αντέλ είχε μάθει στις πέντε κόρες της έννοια της αδελφότητας. «Πρέπει να είστε μαζί, είστε σαν τα δάχτυλα του χεριού» τους έλεγε συνέχεια, όπως είχαν πει αποκαλύψει στην Corriere οι πέντε αδερφές Φέντι. Μαζί κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία.

Ήταν μόλις 14 ετών όταν ο πατέρας της υπέστη εγκεφαλικό, το οποίο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα ηνία της εταιρείας. Η μητέρα της, Αντέλ, χρειαζόταν βοήθεια. «Η Πάολα και η Άννα, που ήταν μεγαλύτερες είχαν την ευκαιρία να τελειώσουν το λύκειο. Εγώ ήμουν η μεσαία αδερφή. Έπρεπε να φύγω από το σχολείο για να βοηθήσω την μητέρα μου επειδή η Κάρλα και η Άλντα ήταν πολύ μικρές» είχε πει η Φράνκα.

Οι αδερφές Φέντι ανέλαβαν την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο και στην δεκαετία του ’60 ανακάλυψαν τη γούνα, μετατρέποντάς την από ένα βαρύ και παλιό ένδυμα σε αντικείμενο πολύχρωμου και αντικομφορμιστικού πόθου. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην διαίσθηση τους να φέρουν κοντά σχεδιαστές όπως ο Chino Bert, ο Cruz και ο Καρλ Λάγκερφελντ.

Στρατηγικά, οι πέντε αδερφές μοίρασαν εξίσου τους ρόλους τους στην επιχείρηση, με την Φράνκα να γίνεται διευθύντρια αγορών και διευθύντρια του καταστήματος στην οδό Μποργονιόνα. Το 1965, γεννήθηκε η συνεργασία με τον Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής σε αυτήν την αποκλειστικά γυναικεία εταιρεία, που έγινε ένα από τα πιο σημαντικά brands στην βιομηχανία της μόδας. Ο Γερμανός σχεδιαστής συνέκρινε τις αδερφές Fendi με τα πέντε δάχτυλα του ενός χεριού. «Αχώριστες. Αλληλένδετες. Πάντα λειτουργικές από κοινού».

«Οι πέντε αδερφές ήταν οι πρώτες που έμπαιναν στο γραφείο και οι τελευταίες που έσβηναν τα φώτα» θυμάται η Silvia Venturini Fendi, κόρη της Άννας και εγγονή της Φράνκα. «Τότε δεν υπήρχαν κόκκινα χαλιά, ούτε ορατότητα. Όλα γίνονταν για πάθος. Η μητέρα μου και οι θείες μου ετοίμαζαν τις συλλογές νύχτα, με κλειστά γραφεία. Το ατελιέ ήταν χώρος ενέργειας, συνάντησης, συζήτησης» συμπλήρωσε .

Τον Νοέμβριο του 1999, οι αδερφές Φέντι πούλησαν το 51% της εταιρείας στην Prada-Bernard Arnault. Παρέμειναν ενωμένες ακόμη και όταν η Prada πούλησε το μερίδιό της στον γαλλικό όμιλο Lvmh του Arnault, ο οποίος σήμερα κάνει το ιταλικό φίρμα να λάμπει στις πασαρέλες και στις βιτρίνες των καταστημάτων του κόσμου. Την κληρονομιά τους στον χώρο της μόδας συνεχίζει η εγγονή της Franca, Silvia Venturini Fendi (κόρη της Άννας), μαζί με τη σχεδιάστρια Kim Jones, η οποία έχει αναλάβει τη θέση του μεγάλου Karl Lagerfeld.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ