Φεστιβάλ Καννών: Ακτιβίστριες ύψωσαν πανό με τα ονόματα των γυναικών που δολοφονήθηκαν στη Γαλλία το 2021

Ένα τεράστιο πανό, με τα ονόματα των γυναικών που δολοφονήθηκαν στη Γαλλία, ανήρτησαν σήμερα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών τα μέλη μιας φεμινιστικής συλλογικότητας, οι «αφισοκολλήτριες» με την ευκαιρία της προβολής ενός ντοκιμαντέρ για τις γυναικοκτονίες.

Ανζελίκ, Εβελίν, Σοφία, Νάντια, μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων… Τα ονόματα των 129 θυμάτων «από το προηγούμενο Φεστιβάλ των Καννών», τον Ιούλιο του 2021, ήταν γραμμένα στο πανό αυτό. Οι μαυροντυμένες ακτιβίστριες στη συνέχεια πήραν πόζα, ύψωσαν τη γροθιά και άναψαν καπνογόνα, πνίγοντας την Κρουαζέτ στον μαύρο καπνό.

Τη σκηνή αποθανάτισε ο φωτογράφος Ρειμόν Ντεπαρντόν, ο γιος του οποίου, ο Σιμόν, σε συνεργασία με τη Μαρί Περενές, γύρισε το ντοκιμαντέρ “Riposte féministe”. Στην ταινία αυτή παρακολουθεί τις ακτιβίστριες ενώ κολλούν μηνύματα στους τοίχους, συχνά τη νύχτα, για να καταγγείλουν την έμφυλη βία, την παρενόχληση στους δρόμους και να στηρίξουν τα θύματα των σεξουαλικών εγκλημάτων.

Πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι «αφισοκολλήτριες» ύψωσαν για άλλη μια φορά τη γροθιά τους, όταν η σκηνοθέτις τις καλούσε με τα ονόματά τους.

Την Παρασκευή, μια άλλη ακτιβίστρια, που ήθελε να καταγγείλει τους βιασμούς στην Ουκρανία από τους Ρώσους, εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί γυμνόστηθη, με κηλίδες αίματος στο εσώρουχο. Την ευθύνη για την «εισβολή» αυτή ανέλαβε στη συνέχεια μέσω του Twiiter το κίνημα Scum που αυτοπροσδιορίζεται ως «ριζοσπαστική» φεμινιστική οργάνωση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή φωτό: AFP, EPA, AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ