Ερυθρός Σταυρός: Τα νοσοκομεία της Γάζας κινδυνεύουν να γίνουν νεκροτομεία

Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία στην Γάζα κινδυνεύουν να γίνουν νεκροτομεία, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Την ίδια στιγμή η ΕΕ έκανε έκκληση να σταματήσει ο αποκλεισμός των αμάχων και να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα στο φαγητό, το νερό και την ιατρική περίθαλψη.

Ισραήλ: Ορκίζεται να «καταστρέψει» την Χαμάς, σφυροκοπά την Γάζα – Ο Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ

Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Λωρίδα της Γάζας έμεινε από καύσιμα την Τετάρτη και οι εφεδρικές γεννήτριες μπορεί να σταματήσουν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

«Καθώς η Γάζα αρχίσει να μην έχει ρεύμα, τα νοσοκομεία αρχίζουν να μην έχουν ρεύμα, θέτοντας σε κίνδυνο τα νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες και τους ηλικιωμένους ασθενείς με οξυγόνο. Η αιμοκάθαρση στα νεφρά σταματά και οι ακτινογραφίες δεν μπορούν να γίνουν», είπε ο διευθυντής της ICRC για την περιοχή, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι.

Ισραήλ: «Χωρίς ρεύμα, νερό και καύσιμα η Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι»

«Χωρίς ρεύμα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία», τόνισε ο διευθυντής της ICRC.

Τα ιατρικά κέντρα είναι γεμάτα με κατοίκους καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό και σφυροκοπά την Γάζα με πυρά του πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.

Αποστολή στο Ισραήλ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα – Δείτε χάρτη

Το ιατροφαρμακευτικό υλικό έχει αρχίσει να μειώνεται και οι γιατροί πρέπει να πάρουν αποφάσεις για το ποιον ασθενή θα πρέπει να χειρουργήσουν πρώτα, σύμφωνα με το BBC.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι με τον ισραηλινό αποκλεισμό δεν έχει δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος που θα επιτρέψει στους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή και να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. επανέλαβε ότι είναι αλληλέγγυα με το Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από την Χαμάς αλλά έκανε έκκληση να αναγνωριστεί το δικαίωμα των κατοίκων της Γάζας σε φαγητό, νερό και φάρμακα με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ