Ερυθρά Θάλασσα: ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία απέκρουσαν την μεγαλύτερη επίθεση των Χούθι

Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας απέκρουσαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός άμυνας Βασιλείου Grant Shapps.

Αεροσκάφη αεροπλανοφόρων και πολεμικά πλοία κατέρριψαν 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτόξευσε η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Χούθι δήλωσαν ότι στόχευσαν ένα αμερικανικό πλοίο σε αντίποινα για τη δολοφονία ανταρτών που προσπάθησαν να επιτεθούν σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χρησιμοποιώντας ταχύπλοα τον περασμένο μήνα.

Ο Grant Shapps δήλωσε ότι δεν έχει “καμία αμφιβολία” ότι το Ιράν βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό πίσω από τέτοιες επιθέσεις. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανά δυτικά πλήγματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση, είπε: “Παρακολουθήστε αυτό το διάστημα”.

Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει 26 επιθέσεις εναντίον εμπορικών και πολεμικών σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Η ομάδα έχει ισχυριστεί -συχνά ψευδώς- ότι στοχεύει πλοία που συνδέονται με το Τελ Αβίβ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές ενέργειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επιχείρηση

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ιρανικής σχεδίασης drone (μη επανδρωμένα αεροσκάφη μιας κατεύθυνσης) πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων εκτοξεύθηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι προς διεθνείς ναυτιλιακές γραμμές στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, περίπου στις 21:15 τοπική ώρα (18:15 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη.

Δεκαοκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δύο πύραυλοι κρουζ και ένας βαλλιστικός πύραυλος καταρρίφθηκαν από πολεμικά αεροσκάφη F/A-18 από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D Eisenhower, το οποίο έχει αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, και από τέσσερα αντιτορπιλικά, τα USS Gravely, USS Laboon, USS Mason και HMS Diamond.

Το HMS Diamond κατέρριψε επτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι χρησιμοποιώντας τους πυραύλους και τα πυροβόλα του, δήλωσε στο BBC αμυντική πηγή. Κάθε ένας από τους πυραύλους κοστίζει περισσότερο από 1 εκατομμύριο λίρες (1,3 εκατομμύρια δολάρια).

Τι λένε οι αντάρτες

Αργότερα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya al-Sarea, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις τους πραγματοποίησαν επιχείρηση στην οποία συμμετείχε «μεγάλος αριθμός βαλλιστικών και ναυτικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. H επιχείρηση στοχοθέτησε ένα αμερικανικό πλοίο που παρείχε υποστήριξη στη σιωνιστική οντότητα [Ισραήλ]. Η επιχείρηση ήρθε ως μια πρώτη απάντηση στην προδοτική επίθεση κατά των ναυτικών μας δυνάμεων από τις εχθρικές δυνάμεις των ΗΠΑ», είπε και πρόσθεσε ότι οι αντάρτες «δεν θα διστάσουν να αντιμετωπίσουν επαρκώς όλες τις εχθρικές απειλές στο πλαίσιο του νόμιμου δικαιώματος να υπερασπιστούμε τη χώρα, το λαό και το έθνος μας».

Ο Σαρέα επανέλαβε επίσης ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν να «εμποδίζουν τα ισραηλινά πλοία ή τα πλοία που κατευθύνονται προς την κατεχόμενη Παλαιστίνη να πλέουν τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στην Αραβική Θάλασσα μέχρι να τερματιστεί η [ισραηλινή] επίθεση [στη Γάζα] και να αρθεί ο αποκλεισμός».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ