Ερντογάν: Θα διεκδικήσει για τελευταία φορά την προεδρία; Η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση

Πλησιάζει το τέλος εποχής για τον Ερντογάν στην Τουρκία; Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι τον Ιούνιο του 2023 θα διεκδικήσει για τελευταία φορά μία προεδρική θητεία, ενώ δήλωσε πρόθυμος να παραδώσει στη συνέχεια την σκυτάλη στους «νέους».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε στην Σαμψούντα, ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα ξεκινήσουμε την οικοδόμηση του αιώνα της Τουρκίας με την υποστήριξη που ζητάμε για τελευταία φορά προς το όνομά μας από τον λαό μας το 2023». Άφησε, έτσι, να εννοηθεί ότι σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές του 2023, αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος, «θα παραδώσουμε αυτή την ιερή σημαία στους νέους μας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2003. Ο ίδιος και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ελπίζουν να διατηρήσουν τα ηνία της χώρας στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα, ανάμεσά τους και τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 84,4%.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ερντογάν είχε επαναλάβει την επιθυμία του να προετοιμάσει ένα νέο τουρκικό Σύνταγμα που θα είναι «δημοκρατικό, απλό και με όραμα».

Ορισμένοι παρατηρητές ερμήνευσαν αυτή την δήλωση ως πρόθεση τροποποίησης του ορίου των δύο προεδρικών θητειών, που προβλέπεται από το τουρκικό Σύνταγμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ