Ερντογάν κατά Ισραήλ για την Γάζα: «Συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος – Δεν είναι πόλεμος, αλλά σφαγή»

Τα πυρά του κατά του Ισραήλ για τα όσα συμβαίνουν στην Γάζα, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, έστρεψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία «σφαγή» στην περιοχή, μπροστά στα μάτια της «αμέτοχης» ανθρωπότητας. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να αναλάβει διαμεσολάβηση και δίκαιη διαιτησία, στέλνοντας μήνυμα πως ο μόνος τρόπος ώστε το Ισραήλ να μπορεί να επιβιώσει ως κράτος είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ενιαίου Παλαιστινιακού κράτους.

Ισραήλ: Συγκλονίζουν οι περιγραφές δημοσιογράφων για την σφαγή στο κιμπούτς – «Μία από τις χειρότερες σκηνές αιματοχυσίας»

«Είμαστε σαφώς αντίθετοι στη δολοφονία αμάχων στο έδαφος του Ισραήλ και δεν αποδεχόμαστε τους χωρίς διακρίσεις βομβαρδισμούς και τη σφαγή αθώων στη Γάζα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το sigmalive και έκανε λόγο για «μια σύγκρουση που διεξάγεται με κάθε είδους επαίσχυντες μεθόδους, κόβοντας το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις εισόδους και τις εξόδους μιας πόλης, καταστρέφοντας τις υποδομές της, καταστρέφοντας όλους τους χώρους λατρείας από τζαμιά μέχρι εκκλησίες, καταστρέφοντας σχολεία, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις πιο βασικές τους ανάγκες, καταστρέφοντας τα κτίρια στα οποία ζουν άμαχοι με βόμβες». «Δεν είναι πόλεμος,αλλά σφαγή», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ο οποίος μίλησε για «δυσανάλογη βία» από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως οργάνωση κι όχι ως κράτος»

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ πλέον λειτουργεί ως οργάνωση κι όχι ως κράτος με τον απάνθρωπο -όπως τον χαρακτήρισε- αποκλεισμό της Γάζας, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά την διεθνή κοινότητα να πάρει πρωτοβουλίες να σταματήσει η αιματοχυσία.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εν μέσω πυρών το συνεργείο της ΕΡΤ – Έπεσαν ρουκέτες σε ζωντανή μετάδοση (βίντεο)

«Οι δυσανάλογες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες στερούνται κάθε ηθικής, μπορεί να το ωθήσουν σε μια απροσδόκητη και ανεπιθύμητη θέση στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ο βομβαρδισμός αμάχων οικισμών, η σκόπιμη δολοφονία αμάχων, η παρεμπόδιση οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και η προσπάθεια να παρουσιαστούν όλα αυτά ως κατόρθωμα δεν είναι το αντανακλαστικό ενός κράτους, αλλά μιας οργάνωσης. Το Ισραήλ πρέπει να ξέρει ότι αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως οργάνωση. Δεν μπορεί να αναμένεται ότι μια πολιτική που ασκείται με διαστρέβλωση των λέξεων, των εννοιών και των γεγονότων, με απροκάλυπτη επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων και με αθέτηση των υποσχέσεών τους θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος μπορούν να ανεχθούν τη συνέχιση των συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Το ζήτημα δεν είναι μόνο το πρόβλημα των καταπιεσμένων και ανθρώπων που θυματοποιούνται εκεί. Στο σημείο που φτάσαμε, το ζήτημα είναι η αξιοπρέπεια ολόκληρου του κόσμου, της παγκόσμιας τάξης διακυβέρνησης και ασφάλειας και όλων των θεσμών που έχουν ευθύνες και εξουσίες στο θέμα αυτό. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το παλαιστινιακό ζήτημα είναι καταδικασμένο να παραμείνει άλυτο είναι η διεθνής κοινότητα, η οποία δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις της. Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί έχουν αφήσει τον παλαιστινιακό λαό μόνο του, δεν έχουν δείξει αφοσίωση και έχουν αποτύχει να προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο των Παλαιστινίων», ανέφερε, λαμβάνοντας σαφή θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

«Η ανθρωπότητα κάνει τα στραβά μάτια στην αδικία»

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «η ανθρωπότητα, η οποία μέχρι σήμερα έκανε τα στραβά μάτια στην αδικία στην περιοχή, δεν δίνει καλό δείγμα γραφής στα πρόσφατα γεγονότα. Λυπούμαστε για την προκλητική στάση των παραγόντων με εξουσία στην περιοχή, η οποία σχεδόν τροφοδοτεί τη φωτιά αντί να επιβάλει την ηρεμία. Καλούμε την Αμερική, την Ευρώπη και τα άλλα κράτη της περιοχής να πάρουν θέση και να κρατήσουν ισορροπίες με βάση το δίκαιο και την ανθρωπιά μεταξύ των μερών».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα επίθεση στην πόλη Ασκελόν – Ήχησαν σειρήνες και έπεσαν ρουκέτες

Όπως υπογράμμισε, «όλοι θα πρέπει να απέχουν από παρορμητικές αποφάσεις που έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τον παλαιστινιακό λαό στο σύνολό του, όπως η διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τυφλή τοποθέτηση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, όταν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν χρήζουν τέτοιας κριτικής όσο και υποστήριξης, το μόνο που θα καταφέρει είναι να βαθύνει την κρίση».

«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε δίκαιη διαιτησία»

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε ξανά σε αυτοσυγκράτηση και αναφέρθηκε στις κινήσεις που κάνει ο ίδιος για να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. «Ως Τουρκία, καλούμε τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Θέλουμε ο πόλεμος στην περιοχή να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και τα προβλήματα μεταξύ των μερών να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων».

Εξήγησε στη συνέχεια ότι «είχαμε 8 τηλεφωνικές συνομιλίες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών κρατών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Συμβούλεψα τον κ. Αμπάς και τον κ. Ζογκ να ενεργήσουν με κοινή λογική και κρατική σοφία. Χθες το βράδυ, συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Πούτιν, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, και τον κ. Γκουτέρες, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για να αποτρέψουμε την εμβάθυνση και την εξάπλωση των συγκρούσεων. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το χρέος μας, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης και της δίκαιης διαιτησίας, προκειμένου να απομακρύνουμε γρήγορα από την περιοχή μας αυτή τη διελκυστίνδα στην οποία έχει περιέλθει.

Θα χρησιμοποιήσουμε τον διάλογο που έχουμε πρόσφατα καθιερώσει με όλες τις χώρες της περιοχής για την εγκαθίδρυση της ειρήνης. Δεν πρέπει να πεθάνουν άλλα παιδιά, άμαχοι και αθώοι άνθρωποι στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Συρία ή την Ουκρανία. Δεν θέλουμε άλλη αιματοχυσία».

«Ο μόνος τρόπος να επιβιώσει το Ισραήλ είναι η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους»

Υπενθύμιζε για άλλη μια φορά την πρόταση για δημιουργία ενός ανεξάρτητου ενιαίου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αναγνωρισμένο από ολόκληρο τον κόσμο.

«Η αναζήτηση άλλων λύσεων πέραν αυτής, σημαίνει μόνο περισσότερη καταστροφή, περισσότερα δάκρυα και απώλειες ζωών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ μπορεί να επιβιώσει ως κράτος και να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του. Διαφορετικά, τα γεγονότα από το περασμένο Σάββατο δεν θα είναι τα τελευταία και θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα πολύ μεγαλύτερες τραγωδίες. Δεν θέλουμε το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η περιοχή μας να παρασυρθούν σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ