Ερντογάν: Σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία για το βιβλίο του

Το βιβλίο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει βγει καλά-καλά ακόμα στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει, ήδη, οι πρώτες επικρίσεις τόσο για το συγγραφικό πόνημα όσο και για τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αναδείξει προβλήματα, όπως περιγράφεται και στην περίληψη του βιβλίου, αλλά και στο όραμα του μετά το 2023.

Από τις πρώτες που επέκριναν τη συγγραφική απόπειρα Ερντογάν ήταν η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, Χάιντα Καγιά. «Αυτοί που έγραψαν το βιβλίο της αδικίας λένε:« Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός». Οι ενέργειες μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να επισημάνει την απόκλιση μεταξύ του βιβλίου και των πράξεων Ερντογάν.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΒΙΒΛΙΟ

Επικριτικός, όμως, παρουσιάστηκε και ο πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ερντάλ Αξινγκέρ. «Λέγεται ότι ο Ερντογάν έγραψε ένα βιβλίο. Το όνομα του βιβλίου είναι «Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός». Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να βρει χρόνο να γράψει ένα βιβλίο εφόσον είναι κάποιος που είχε πει: «Δεν έχω χρόνο να διαβάσω βιβλία. Οι φίλοι μου διηγούνται περιλήψεις». Ή μήπως έδωσε μια περίληψη και οι φίλοι το έγραψαν.», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Αξινγκέρ.

Ταυτόχρονα, ο δημοσιογράφος Φατίχ Πορτακάλ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Ερντογάν να γράψει ένα βιβλίο, κάνοντας tweet: «Αναρωτιέμαι αν όντως βρήκε χρόνο να γράψει αυτό το βιβλίο. Δεν νομίζω. Θα το πάρω και θα το διαβάσω. Θα προσπαθήσω να καταλάβω τι δίκαιη τάξη θα φέρει στον κόσμο σε μια χώρα όπου η αδικία είναι ένας τρόπος διακυβέρνησης».

Το βιβλίο Ερντογάν

“Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι εφικτός” είναι ο τίτλος του βιβλίου, ενώ αναφέρεται στη μάχη της χώρας για παγκόσμια δικαιοσύνη.

Ο Ερντογάν περιγράφει τις προκλήσεις της παγκόσμιας πολιτικής, τις μεταναστευτικές κρίσεις, την τρομοκρατία αλλά και την ισλαμοφοβία. Επίσης αναφέρεται στις διακρίσεις παγκοσμίως φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αναδείξει προβλήματα, όπως περιγράφεται και στην περίληψη του βιβλίου, αλλά και στο όραμα του μετά το 2023.

“Ο κόσμος δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από τις πέντε μεγάλες δυνάμεις” τονίζει στον πρόλογό του, σημειώνοντας ότι πρέπει να μπουν κι άλλες χώρες, ώστε να γίνει δικαιότερος.
Επιπροσθέτως, θεωρεί δικαιότερο να αφαιρεθεί η δυνατότητα του “βέτο”.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΒΙΒΛΙΟ

Ο εκδοτικός οίκος πίσω από το βιβλίο είναι ο Turkuaz, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη. Θα μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, μεταξύ των οποίων αγγλικά, αραβικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά.

Το βιβλίο αναμένεται να πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα στην Τουρκία και η τιμή του κυμαίνεται από 32-40 τουρκικές λίρες, δηλαδή 3,2-4 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ