Ερντογάν: Δεν θα προσπεράσουμε όσους υποστήριξαν την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο TRT World Forum 2022 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «δεν προσπεράσαμε ούτε θα προσπεράσουμε όσους υποστήριξαν την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και ενθάρρυναν τις επιθετικές και προκλητικές πρωτοβουλίες αυτής της χώρας, και δεν θα κάνουμε πίσω».

«Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ; Ναι είμαστε μαζί, αλλά εσύ (ΗΠΑ)  έρχεσαι, και εξοπλίζεις τα ελληνικά νησιά με όπλα και αεροπλάνα. Εμείς ακόμα δεν έχουμε επιλύσει ένα πρόβλημα με τα F16 μαζί σας. Δεν μπορέσαμε να το λύσουμε παρόλο που το πληρώσαμε», ανέφερε ο Ερντογάν.

Είπε, ακόμη, πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον διάλογο ώστε το Κυπριακό να επιλυθεί σε δίκαιη βάση, με νέα και συγκεκριμένα βήματα.

Τι είπε για την Ευρώπη και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε πυρά κατά χωρών οι οποίες «υποστηρίζουν και στέλνουν όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες στη βόρεια Συρία που απειλούν την Τουρκία καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα».

Όπως ανέφερε, «παρά τις θυσίες της, η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποτέ πώς εγκαταλείφθηκε στον αγώνα της εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που αποτελούν σοβαρή απειλή».

Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να παίξει βασικό ρόλο στην επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας, όμως, ότι πρώτα απ’ όλα η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της απέναντι στην Τουρκία σε όλα τα θέματα, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και των εταιρικών σχέσεων.

«Είναι σαφές ότι είναι δύσκολο για εμάς να ονειρευόμαστε ένα κοινό μέλλον με μια Ευρώπη που προστατεύει τους τρομοκράτες, λαμβάνει θέση εναντίον μας σε κάθε θέμα και υποστηρίζει κρυφά και φανερά τις τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον των οποίων μάχεται η Τουρκία», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης και ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει σύντομα συνομιλίες με τους ομολόγους του και από τις δύο πλευρές.

«Προκειμένου να επιλυθεί αυτή η κρίση, θα έχω συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, την Κυριακή. Ομοίως, θα υπάρξουν συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι», δήλωσε ο Ερντογάν στο Παγκόσμιο Φόρουμ του TRT . Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών.

«Παρόλο που η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να έχει διακοπεί από τις εξελίξεις στο πεδίο, εξακολουθεί να παραμένει το ιδανικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων για διαρκή ειρήνη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε πως «ενώ υπερασπιζόμαστε σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αντιτασσόμαστε στην τροφοδότηση της έντασης στην περιοχή με παράλογες πολιτικές έναντι της Ρωσίας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ