“Επίθεση” Γερμανών υπουργών στον Πούτιν

“Επίθεση” Γερμανών υπουργών στον Πούτιν

 

Δύο υπουργοί της κυβέρνησης της Γερμανίας προσέθεσαν τη φωνή τους σε όσους επικρίνουν το νόμο περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει να οδηγεί τη χώρα του σε μια «τέλεια δικτατορία».

Οι δύο υπουργοί, σημαίνοντα στελέχη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος και έχει ήδη επικρίνει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, επέλεξαν εσκεμμένα τις λέξεις που χρησιμοποίησαν, ώστε να αντιπαραβληθούν σε μια παλαιότερη δήλωση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ – ο οποίος είχε υποστηρίξει πως ο Πούτιν είναι ένας «τέλειος δημοκράτης».

Οι επικρίσεις αυτές δείχνουν πόσο οι άλλοτε στενές σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί αφότου η Μέρκελ διαδέχθηκε τον Σρέντερ στην Καγκελαρία το 2005.

«Πρέπει να κάνουμε σαφές όταν ερχόμαστε σε επαφή με Ρώσους πολιτικούς ότι αυτή η κατάρρευση των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών δεν είναι αποδεκτή και ότι η Ρωσία κινείται προς το να καταστεί μια τέλεια δικτατορία», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης, Ντιρκ Νίμπελ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο N24 σήμερα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπεργκερ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag πως «η Ρωσία κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα προς το να γίνει μια τέλεια δικτατορία εξοστρακίζοντας τους ομοφυλόφιλους».

Οι επικριτές του νόμου αυτού, ο οποίος έθεσε εκτός νόμου την «προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας», λένε ότι ουσιαστικά ποινικοποιεί όλες τις εκδηλώσεις ή τις διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να διωχθεί ποινικά οποιοσδήποτε εκφράζεται υπέρ των ομοφυλόφιλων.

Ο νόμος αυτός, όπως και η απαγόρευση της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου, εντάσσεται στην πιο συντηρητική πορεία που ακολουθεί ο Πούτιν στα κοινωνικά θέματα μετά την επάνοδό του στο Κρεμλίνο το 2012.

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να εξηγήσει πώς εννοεί να εφαρμόσει το νόμο αυτό ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014.

Η Γερμανία δεν προτίθεται να μποϊκοτάρει τους αγώνες. Ο Βεστερβέλε, ο οποίος θεωρεί ότι κάθε προσπάθεια στιγματισμού των σχέσεων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία, έχει πει πως θεωρεί την ιδέα του μποϊκοτάζ των αγώνων αντιπαραγωγική.

Η Μέρκελ έχει εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ρωσίας προς τον Πούτιν, περιλαμβανομένης της μεταχείρισης των ομοφυλοφίλων από το κράτος. Όμως ο Ρούπρεχτ Πόλεντς, ο εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου της Γερμανίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι οι τοποθετήσεις αυτές των στελεχών του FDP «δεν βοηθούν».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ