Επικρίνουν τον Πούτιν

Επικρίνουν τον Πούτιν

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικρίθηκε έντονα σήμερα από την οργάνωση Memorial διότι χθες προέβη σε μία σύγκριση του λειψάνου του αρχηγού της σοβιετικής επανάστασης Βλαντίμιρ Λένιν, που φυλάσσεται από το 1924 σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με τα λείψανα των αγίων στις μονές του Αγίου Όρους.

Σε χθεσινή του συνάντηση με υποστηρικτές του, κατά την οποία ο πρόεδρος ελεεινολόγησε την έλλειψη αξιακών προτύπων μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μαυσωλείου του Λένιν.

«Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μαυσωλείο δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση. Τι δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση; Ελάτε στο Μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο, ή κοιτάξτε τι υπάρχει στη Μονή του Πεσκόφ στο Άγιο Όρος. Εκεί υπάρχουν τα λείψανα των ανθρώπων που αγίασαν», δήλωσε ο Πούτιν.

Η ΜΚΟ Memorial, που ιδρύθηκε με σκοπό τη διαφύλαξη της μνήμης των θυμάτων των σοβιετικών κατατρεγμών, αντέδρασε έντονα σήμερα.

«Πρόκειται για μία εντελώς αβάσιμη σύγκριση», υπογράμμισε ο Γιαν Ρατσίνσκι, ένας από τους επικεφαλής της οργάνωσης, η οποία από πολλών ετών διεκδικεί την απομάκρυνση του λειψάνου του Λένιν από την Κόκκινη Πλατεία.

«Εάν κάποιος έχει ανάγκη από τα λείψανα αυτά, μπορεί κάλλιστα να οικοδομήσει μία ‘κομμουνιστική εκκλησία’ κάπου αλλού. Η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας δεν είναι ο ενδεικνυόμενος τόπος για ένα κοιμητήριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το θέμα της εκταφής της σορού του ‘πατέρα της μπολσεβίκικης επανάστασης’ αποτελεί ένα από τα πλέον διαρκή ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του σοβιετικού παρελθόντος της χώρας από την ημέρα της πτώσης της ΕΣΣΔ το 1991.  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ