Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο κατά των τουρκικών προκλήσεων

Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο κατά των τουρκικών προκλήσεων

Τα πολιτικά κόμματα τις Κύπρου αντιδρούν έναντι των τουρκικών προκλήσεων με το ΑΚΕΛ να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να απολαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι με τη λύση του Κυπριακού, τόνισε το ΑΚΕΛ. Ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, σχολιάζοντας τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να διενεργεί έρευνες φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου, με βάση συμφωνία που συνήψε με τα κατεχόμενα, τόνισε ότι από άποψη διεθνούς δικαίου, η λεγόμενη συμφωνία με το ψευδοκράτος αξίζει τόσο όσο το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένη.

«Δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο κ. Τσελεπής. Κάλεσε την Τουρκία, αντί να χύνει και άλλο λάδι στη φωτιά, να εργαστεί για εκτόνωση της κρίσης που η ίδια προκάλεσε, έτσι που να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να επιτευχθεί λύση το συντομότερο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις Νταβούτογλου καταδεικνύουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την επιδρομική συμπεριφορά της σε βάρος του θαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι η Λευκωσία πρέπει να κλιμακώσει τα μέτρα αντίδρασης, ώστε η Τουρκία να έχει πολιτικό κόστος.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, που τον ενημέρωσε για την πορεία της ερευνητικής διάτρησης της ENI- KOGAS στο τεμάχιο 9 κα τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά υπέδειξε ότι δεν είναι αρκετά. Επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει σε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είπε ότι ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει ποινική διερεύνηση για όσους εισέρχονται ή εξέρχονται από τα παράνομα αεροδρόμια ή λιμάνια του ψευδοκράτους.

Ο κυβερνών Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η απόφαση ήταν ορθή και υπέδειξε ότι η Τουρκία, με τη στάση και τις ενέργειές της, δεν άφησε άλλη επιλογή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το κλίμα ήταν άριστο, αναφέροντας πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στοχεύουν στη δημιουργία πολιτικού κόστους στην Τουρκία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ