Ένταση στη δίκη των νεοναζί

Ένταση στη δίκη των νεοναζί

 

Μέλη της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία αντέδρασαν οργισμένα σήμερα για την διαγωγή στο δικαστήριο της φερόμενης ως μόνης επιζήσασας από τα μέλη ενός νεοναζιστικού μυστικού πυρήνα, ο οποίος φέρεται να διέπραξε μια σειρά δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα, στα θύματα των οποίων περιλαμβάνονται και οκτώ Τούρκοι.

Η χθεσινή εμφάνιση της Μπεάτε Τσέπε υπήρξε η πρώτη φορά που μέλη των οικογενειών των θυμάτων ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο μαζί της αφότου η ύποπτη για τις ειδεχθείς αυτές πράξεις τέθηκε υπό κράτηση, τον Νοέμβριο του 2011.

Η Τσέπε, 38 ετών, στάθηκε όρθια, περιμένοντας οι δικαστές να εισέλθουν στην αίθουσα, με τα χέρια σταυρωμένα πριν στρέψει εξεταστικά το βλέμμα σε όλους όσοι ήταν συγκεντρωμένοι στην αίθουσα, κοιτάζοντάς τους έναν-έναν.

«Δεν σχημάτισα την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάποια που πέρασε πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή, διότι έμοιαζε τόσο ψυχρή και προκλητική», είπε ο Γκαμζέ Κουμπασίκ, 27 ετών.

Η πατέρας του Κουμπασίκ, Μεχμέτ, υπήρξε το όγδοο θύμα της συμμορίας των νεοναζί εκτελεστών που έγινε γνωστή ως NSU, τον Απρίλιο του 2006, σύμφωνα με την αστυνομία και τους εισαγγελείς.

«Έμοιαζε να λάμπει μπροστά στις κάμερες και να απολαμβάνει εμφανώς το ότι βρίσκεται στο επίκεντρο», είπε ο Μεχμέτ Νταϊμαγκελέρ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί δύο οικογένειες θυμάτων στην δίκη.

Ο Κουμπασίκ είπε πως του προκάλεσε κατάπληξη η απόφαση του δικαστηρίου χθες να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης ως την άλλη εβδομάδα. Η αναβολή σημειώθηκε μετά την υποβολή προσφυγών από μέρους των συνηγόρων της Τσέπε και των άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων στην δίκη, που αμφισβήτησαν την αμεροληψία των δικαστών.

«Είχα προετοιμάσει τον εαυτό μου ψυχολογικά και πνευματικά για την δίκη, έτσι δεν είναι και τόσο εύκολο», εξήγησε ο Κουμπασίκ.

Η Τσέπε —η οποία κατηγορείται για συνέργεια σε 10 δολοφονίες, περιλαμβανομένης αυτής μιας γερμανίδας αστυνομικίνας, καθώς και δύο βομβιστικές επιθέσεις και 15 ληστείες— αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη εάν καταδικαστεί.

Πέραν των οκτώ Τούρκων μεταναστών, είχε δολοφονηθεί επίσης ένας Έλληνας κατά την διάρκεια της επταετούς σειράς δολοφονικών ενεργειών της NSU, που είχε αρχίσει το 2000.

Μια πρώην συγκρατούμενη της Τσέπε στη φυλακή είπε στην εφημερίδα Μπιλντ ότι μαζί με τις φωτογραφίες των μελών της οικογένειάς της, η Τσέπε είχε καρφιτσώσει σε έναν πίνακα από φελλό στο κελί της φωτογραφίες των φερόμενων ως συνεργών της, των Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ, οι οποίοι φέρονται να πέθαναν το 2011, έπειτα από συμφωνία τους ο ένας να εκτελέσει τον άλλο και κατόπιν να αυτοκτονήσει , καθώς ο κλοιός των διωκτικών αρχών γύρω τους στένευε.

Η γυναίκα αυτή, που η Μπιλντ ανέφερε πως λέγεται Μόνικα Μ., δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν άκουσε ποτέ την Τσέπε να εκφράζει μεταμέλεια, ενώ σημείωσε πως είναι αποφασισμένη να μην δείξει κανένα σημάδι αδυναμίας στην δίκη, παρότι έκλαιγε συχνά όταν ήταν μόνη της στο κελλί της.

Σύμφωνα με την Μόνικα Μ., η Τσέπε λαμβάνει μεγάλη ποσότητα επιστολών καθημερινά — περιλαμβανομένων και δεκάδων προτάσεων γάμου.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ