Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικό από 66% έως 85% – Λιγότερο για την αφρικανική μετάλλαξη

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που έχει αναπτύξει, ανακοίνωσε η Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ηπείρους, το μονοδοσικό εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το εμβόλιο είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών μορφών του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι η Johnson & Johnson θα υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή την ερχόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο αποστέλλει γενετικές οδηγίες στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να δημιουργήσουν μία ειδική πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία επιτρέπει την διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να δώσει την κατάλληλη απόκριση στον πραγματικό ιό.

Το εμβόλιο της J&J συντηρείται σε συνθήκες ψύξης και όχι κατάψυξης, γεγονός που διευκολύνει την εμβολιαστική διαδικασία.

Στις κλινικές δοκιμές επί 44.000 εθελοντών, το επίπεδο προστασίας από την Covid-19 κατά μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου, ήταν 66% στη Λατινική Αμερική και μόνο 57% στην Νότια Αφρική, όπου κυκλοφορεί μία ανησυχητική μετάλλαξη.

Ο βασικός στόχος της έρευνας της J&J ήταν η πρόληψη μέτριας έως σοβαρής μορφής νόσου και το εμβόλιο έδειξε 85% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρής νόσου και της νοσηλείας σε όλες τις περιοχές του κόσμου και κατά πολλών παραλλαγών του ιού 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Το επίπεδο πρόληψης «εν δυνάμει προστατεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από σοβαρή και μοιραία έκβαση της Covid-19», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο dr Paul Stoffels, επικεφαλής επιστήμονας της J&J.

Πηγή: AFP/Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.