Έμεινε 7 χρόνια στη φυλακή επειδή… πέθανε το νεογέννητο μωρό της

Ο παράλογος και σκληρός νόμος για την άμβλωση αλλά και τον «διευρυμένο» ορισμό της, που ισχύει στο Ελ Σαλβαδόρ έχει στείλει στη φυλακή τουλάχιστον 129 γυναίκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι η απαγόρευση της άμβλωσης που ισχύει στο Ελ Σαλβαδόρ έχει οδηγήσει στην άδικη φυλάκιση εκατοντάδων γυναικών και κοριτσιών, που έχουν καταδικαστεί για άμβλωση ενώ στην πραγματικότητα απέβαλαν, γέννησαν νεκρό βρέφος ή εμφάνισαν επιπλοκές κατά την κύηση ή τον τοκετό.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και της Βάσκες, η οποία αρχικά κατηγορήθηκε για άμβλωση, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι οκτώ χρόνια, αλλά στη συνέχεια η κατηγορία αυτή αποσύρθηκε κι αντικαταστήθηκε με κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση ιδιαζόντως απεχθή.

Το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ ψήφισε υπέρ της απονομής χάριτος στη γυναίκα, η οποία είχε καταδικαστεί για άμβλωση σε 30ετή ποινή κάθειρξης, σε μία ιστορική απόφαση που έφερε στο προσκήνιο τους υπερβολικά σκληρούς νόμους της χώρας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες υποθέσεις γυναικών οι οποίες έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί γιατί υποβλήθηκαν σε άμβλωση, που ποινικοποιήθηκε στη χώρα το 1997.

Η οικιακή βοηθός Κάρμεν Γκουανταλούπε Βάσκες έχει ήδη εκτίσει επτά χρόνια στη φυλακή.

Το 2007, η Βάσκες εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές στη διάρκεια της κύησης και το βρέφος πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.

Τα αριστερά μέλη του Κογκρέσου, με επικεφαλής τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος FMLN, ψήφισαν υπέρ της απονομής χάριτος, ενώ η συντηρητική Εθνική Ρεπουμπλικανική Συμμαχία ψήφισε κατά.

Στο Ελ Σαλβαδόρ για την απονομή χάριτος αρμόδιοι είναι το Κογκρέσο, η Γερουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο και ο πρόεδρος που πρέπει να συμφωνήσουν ώστε αυτή να έχει ισχύ.

Διαβάστε επίσης

Διαδήλωση κατά της άμβλωσης στη Μαδρίτη

Επέτρεψαν την άμβλωση σε 14χρονη, θύμα βιασμού

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.