Έλον Μασκ: Ανακοίνωσε την πρώτη εμφύτευση τσιπ της Neuralink σε άνθρωπο

Μία είδηση που προκαλεί πολλά ερωτήματα για το τσιπάκι της Neuralink αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Ο Έλον Μασκ ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι ένας ασθενής έγινε ο πρώτος άνθρωπος, στον οποίο εμφυτεύτηκε το τσιπάκι. «Ο πρώτος άνθρωπος έλαβε ένα εμφύτευμα από την @Neuralink χθες και αναρρώνει καλά», ανέφερε ο Έλον Μασκ και αποκάλυψα ότι τα αρχικά αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε ότι η Neuralink πραγματοποίησε με επιτυχία μια κρανιεκτομή για να συνδέσει το μικροτσίπ στον εγκέφαλο του ασθενή, την περασμένη Κυριακή.

Το τσιπ, που ονομάζεται «Telepathy» (σ.σ. τηλεπάθεια), και ο Έλον Μασκ ελπίζει ότι θα επιτρέψει σε ανθρώπους με αναπηρίες όπως ο Στίβεν Χόκινγκ να «επικοινωνούν πιο γρήγορα από έναν δημοπράτη».

«Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη, χρήση των άκρων τους. Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν δημοπράτη. Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Έλον Μασκ ανέφερε ότι το τσιπάκι «θα επιτρέψει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη». Η ανακοίνωση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους έρχεται λιγότερο έναν χρόνο αφού η Neuralink πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να προχωρήσει σε εμφυτεύσεις του μικροτσίπ σε ανθρώπους.

To τσιπάκι εγκεφάλου της Neuralink.
To τσιπάκι εγκεφάλου της Neuralink. Πηγή: Neuralink.com

Ενήλικας κάτω των 40 ετών με παράλυση των άκρων ο ασθενής

Η εταιρεία έχει στόχο να εμφυτεύσει μικροτσίπ στον εγκέφαλο ατόμων που έχουν υποστεί παράλυση προκειμένου να τους βοηθήσει να κινήσουν το σώμα τους μόνο με την σκέψη τους.

Η Neuralink ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια δοκιμή σε ανθρώπους, για να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμφυτεύματός της. Λεπτομέρειες για τον ασθενή δεν δόθηκαν, αλλά η Ashlee Vance, η οποία έγραψε μια βιογραφία του Μασκ το 2015 τόνισε ότι ο ιδανικός υποψήφιος για την πρώτη ανθρώπινη δοκιμή του Neuralink ήταν «ενήλικας κάτω των 40 ετών του οποίου τα τέσσερα άκρα είναι παράλυτα».

Η Ashlee Vance εξήγησε ότι θα χρειαζόταν «μερικές ώρες» για να κάνει ένας χειρουργός μια κρανιεκτομή και άλλα 25 λεπτά για να εισαχθεί το τσιπ από ένα ρομπότ στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα χέρια, τους καρπούς και τους βραχίονες.

«Ο στόχος είναι να δείξει ότι η συσκευή μπορεί να συλλέξει με ασφάλεια χρήσιμα δεδομένα από αυτό το τμήμα του εγκεφάλου του ασθενούς, ένα βασικό βήμα στις προσπάθειες της Neuralink να μετατρέψει τις σκέψεις ενός ατόμου σε μια σειρά εντολών που μπορεί να καταλάβει ένας υπολογιστής», πρόσθεσε η Ashlee Vance.

Παράλληλα τόνισε ότι το εμφύτευμα θα μεταδώσει αυτές τις πληροφορίες σε κοντινό φορητό υπολογιστή ή τάμπλετ. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής σε ανθρώπους, ένα ρομπότ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία θα τοποθετήσει χειρουργικά τα «πολύ λεπτά» νήματα των εμφυτευμάτων που βοηθούν στη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, ανέφερε η εταιρεία.

Η Ashlee Vance, η οποία είχε επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink 10 φορές μέσα σε τρία χρόνια, αποκάλυψε επίσης πώς ο Μασκ ώθησε την εταιρεία του να αποκρούσει την απειλή από παρόμοιες εταιρείες για έρευνα του ανθρώπινου εγκεφάλου, τις Synchron και Onward.

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα πέρυσι ο δισεκατομμυριούχος να γίνει έξω φρενών και να αναφέρει ότι οι εταιρείες «αυτή την στιγμή μας έχουν κάνει σκόνη». Μάλιστα φέρεται να έδωσε εντολή στην Neuralink να αυξήσει τον ρυθμό της «σαν να πλησιάζει ο κόσμος στο τέλος του».

Το ρομπότ της εταιρείας που τοποθετεί το μικροτσίπ στον εγκέφαλο.
Το ρομπότ της εταιρείας που τοποθετεί το μικροτσίπ στον εγκέφαλο. Πηγή: Neuralink.com

Οι ανησυχίες

Η δουλειά της Neuralink, όμως, έχει πυροδοτήσει ηθικές ανησυχίες και έχει προκαλέσει σκεπτικισμό μεταξύ των νευροεπιστημόνων και άλλων ειδικών. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια παραμένουν αν και η εταιρεία πήρε την έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους, από τον FDA.

Ο προβληματισμός που επικρατεί εστιάζεται στην μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να διαφύγουν μέσα στον εγκέφαλο και εάν μπορεί να εξαχθεί η συσκευή χωρίς να προκληθεί βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό.

Ο FDA έδωσε την έγκριση του για τις δοκιμές τον περασμένο Μάιο αλλά δεν έχει αποκαλύψει πώς κάμφθηκαν οι αρχικές ανησυχίες του για την ασφάλεια των ανθρώπων.

Πάντως ο Έλον Μασκ δεν πτοείται και έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, καθώς πιστεύει ότι με τα μικροτσίπ θα μπορούν να θεραπευθούν παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Επίσης έχει ως στόχο να επιτρέψει στον ασθενή να περιηγείται στο διαδίκτυο και να έχει τηλεπαθητικές ιδιότητες. Ωστόσο, ακόμη και αν η συσκευή αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, θα χρειαζόταν δυνητικά περισσότερο από μια δεκαετία για να εξασφαλίσει η Neuralink άδεια για να κυκλοφορήσει το μικροτσίπ στην αγορά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένες δοκιμές στα εγκεφαλικά εμφυτεύματα για να ξεπεραστούν τεχνικές και ηθικές προκλήσεις, εάν πρόκειται να γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ