Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: Μυστήριο με σκελετό «εύπορης» γυναίκας που βρέθηκε χωρίς τα οστά του προσώπου της

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια γυναίκα που θάφτηκε δίπλα στον σύζυγό της πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια, και είχε το κεφάλι της ανοιχτό. Ο γυναικείος σκελετός, που είχε ύψος λίγο πάνω από 1,5 μέτρο, βρέθηκε ξαπλωμένος ανάσκελα δίπλα στον σκελετό του συζύγου της με τα οστά του προσώπου της να λείπουν.

Ο σκελετός του, που ήταν ελαφρώς ψηλότερος, είχε ακόμα αναγνωρίσιμα οστά του προσώπου.

Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν τι ακριβώς συνέβη στο νεκρό ζευγάρι, που βρέθηκε στο πρώην βασιλικό παλάτι Helfta στο Eisleben, στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν πέθαναν μαζί ή χωριστά, ούτε γιατί λείπουν τα οστά του προσώπου της συζύγου.

Το ζευγάρι πιστεύεται ότι ήταν εξαιρετικά πλούσιοι όταν ζούσαν. Οι αρχαιολόγοι είπαν στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι ήταν πιθανό ο σύζυγος να ήταν αξιωματούχος κάποιου είδους.

«Μεταξύ άλλων, βρήκαν πάνω του ένα μαχαίρι, ένα σετ ζώνης και τα εξαρτήματα για το λεγόμενο επίσημο επιτελείο, όπως αυτά που κουβαλούσαν οι στρατηγοί. Αυτό θεωρείται εξάρτημα αξιωματούχων», δήλωσε ο αρχαιολόγος Felix Biermann από το Γραφείο Προστασίας Μνημείων και Αρχαιολογίας της Πολιτείας Σαξονίας-Άνχαλτ.

Αλλά η επιστημονική ομάδα είπε ότι η γυναίκα θάφτηκε ασυνήθιστα χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Ο Biermann είπε ότι μπορεί σκόπιμα να ήθελε να μην την θάψουν με οποιαδήποτε υπάρχοντα.

«Το γεγονός ότι δεν είχε τίποτα μαζί της είναι πολύ ασυνήθιστο. Ίσως ήταν ήδη χριστιανή, αλλά ο άνδρας ήταν ακόμα πιο παραδοσιακός. Στον Χριστιανισμό, αυτού του είδους οι προσθήκες αποφεύγονταν».

Τα οστά του ζευγαριού εξετάζονται τώρα σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο πέθαναν.

Το 2020, Γερμανοί ερευνητές βρήκαν τα λείψανα μιας γυναίκας, ηλικίας 4.500 ετών, θαμμένη σε έναν απλό αλλά με «αγάπη» κατασκευασμένο τάφο .

Η ανακάλυψη έγινε από τον Philipp Roskoschinski και μια ομάδα αρχαιολόγων από την εταιρεία Archaeros ενώ βρίσκονταν σε ανασκαφή στο Uckermark, μια αγροτική κομητεία περίπου 60 μίλια βορειοανατολικά του Βερολίνου.

Αν και ο ίδιος ο τάφος ήταν ταπεινός, η στάση και η θέση της γυναίκας υποδηλώνουν μια πιθανή σύνδεση με άλλες αρχαίες πρακτικές ταφής που φαίνονται τόσο μακριά όσο η Σκωτία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ