Εκλογές στη Γερμανία: Η “συγγνώμη” του Άρμιν Λάσετ και η επιμονή στην “Τζαμάικα”

“Συγγνώμη” για τα λάθη που έκανε, ζήτησε ο ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Αρμιν Λάσετ στην τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα στον απόηχο του αποτελέσματος των εκλογών στη Γερμανία.

“Λυπάμαι πολύ” για τα λάθη μου, είπε ο ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος επέμεινε στην αναγκαιότητα να καταβληθεί προσπάθεια για τον σχηματισμό συνασπισμού “Τζαμάικα” (CDU/CSU – Πράσινοι – Φιλελεύθεροι), καθώς, όπως ανέφερε, οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν θέλουν συνασπισμό “φανάρι” (SPD – Πράσινοι – Φιλελεύθεροι).

Μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Άρμιν Λάσετ παραδέχθηκε λάθη που έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για όσους βουλευτές απέτυχαν να επανεκλεγούν. Σημείωσε πάντως ότι “όσοι ψήφισαν την Ένωση, μας λένε να μην εγκαταλείψουμε την Τζαμάικα τόσο γρήγορα” και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν ισχυρά μηνύματα από το FDP προς την κατεύθυνση της Ένωσης”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ραλφ Μπρινκχάους επανεξελέγη επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το 85% των ψήφων, αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με τους φερόμενους ως ενδιαφερόμενους για τη θέση, τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τους δύο πρώην υποψηφίους για την ηγεσία του CDU Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ότι ο νέος επικεφαλής της Κ.Ο. θα μείνει στη θέση μόνο έως τον Απρίλιο και όχι για έναν χρόνο, όπως προβλέπεται. Αναφερόμενος στο θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Μπρίνκχαους δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με τους Πράσινους και το FDP, “αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος”.

Από την πλευρά του FDP, ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι προέβλεψε ότι ο ‘Αρμιν Λάσετ “δεν θα βγάλει την εβδομάδα”, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης πίεσης που δέχεται. “Υπάρχουν αιτήματα για παραίτηση και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη. Κι αυτό μόνο θα αυξηθεί”, τόνισε, μιλώντας νωρίτερα απόψε στο NDR.

Εκλογές στη Γερμανία: Η επόμενη μέρα στη μετά-Μέρκελ εποχή

Ποια είναι η επόμενη μέρα στη μετά-Μέρκελ εποχή στη Γερμανία έπειτα από τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών;

Ποιος ο στόχος του Όλαφ Σολτς; Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD, Όλαφ Σολτς θα επιδιώξει κυβέρνηση συνασπισμού με Πράσινους και FDP, προκειμένου οι Σοσιαλδημοκράτες να ηγηθούν της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά από το 2005, μετά την νίκη τους στις κυριακάτικες βουλευτικές εκλογές.

Ο Σολτς υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό της τριμερούς κυβερνητικής συμμαχίας με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι ψήφισαν για να στείλουν τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της χώρας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ-ΣΟΛΤΣ

«Αυτό που βλέπετε είναι ένα πολύ χαρούμενο SPD», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Μέρκελ στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αρπάζοντας μία ανθοδέσμη με λευκά και κόκκινα λουλούδια. «Ενίσχυσαν τρία κόμματα – του Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP – κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή – αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση», είπε ακόμη.

Το SPD εξασφάλισε το 25,7% των ψήφων, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές της Μέρκελ υποχώρησαν στο 24,1% (-8,9 ποσοστιαίες μονάδες). Οι Πράσινοι βρέθηκαν στο 14,8% και το FDP στο 11,5%.

Ο Όλαφ Σολτς ελπίζει ότι μία συμφωνία κυβερνητικής συμμαχίας μπορεί να επιτευχθεί πριν από τα Χριστούγεννα, την ώρα που και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμίν Λάσετ υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την ήττα των συντηρητικών, που κατέγραψαν την χειρότερη εκλογική τους επίδοση στην Ιστορία.

Άνοδος των γερμανικών μετοχών

Οι γερμανικές μετοχές ανέβηκαν σήμερα, αντανακλώντας την ικανοποίηση των επενδυτών για τις προοπτικές του FDP να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιδόσεις του Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν επιτρέπουν στο κόμμα να ελπίζει σε συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα.

«Από την πλευρά της αγοράς, το ότι ένας αριστερός συνασπισμός είναι μαθηματικά αδύνατος, είναι καλά νέα», δήλωσε ο Γενς-Ολιβερ Νίκλας, οικονομολόγος του LBBW προσθέτοντας ότι για τα άλλα κόμματα υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία για να υπάρξει ένας λειτουργικός συμβιβασμός.

 

Γερμανία-εκλογές-Σολτς
«Τελικά τα πρόσωπα και οι υπουργικές θέσεις πιθανώς θα είναι σημαντικότερα από τις πολιτικές», υποστήριξε.

Τα κόμματα θα ξεκινήσουν άμεσα άτυπες διαβουλεύσεις για πιθανές συμμαχίες από σήμερα. Οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν από το βράδυ της Κυριακής ότι θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες μεταξύ τους για να βρουν πεδία συμβιβασμού πριν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το SPD ή τους συντηρητικούς.

Οικολόγοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν περισσότερη πολιτική συγγένεια για την επίτευξη συμμαχίας, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μία συμμαχία με τους συντηρητικούς, παρά με την κεντροαριστερά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ-ΜΕΡΚΕΛ

Αν ο Ολαφ Σολτς κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, θα είναι ο τέταρτος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της μεταπολεμικής περιόδου και ο πρώτος μετά την παράδοση της ηγεσίας στην Άνγκελα Μέρκελ από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2005, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζορτζ Μπους, πρόεδρος της Γαλλίας ο Ζακ Σιράκ και πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, οι εταίροι του Βερολίνου θα πρέπει ενδεχομένως να περιμένουν μήνες για να διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι θέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης ως προς τα εξωτερικά θέματα.

Τα σενάρια για τα υπουργεία

Στο πλαίσιο του σεναρίου σχηματισμού κυβέρνησης SPD/Πρασίνων/FDP, έχουν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για τα υπουργεία.

Το υπουργείο των Εξωτερικών ενδεχομένως να δοθεί στους Πράσινους, όπως έγινε με τον Γιόσκα Φίσερ στην προηγούμενη συμμαχίας τους με το SPD, ενώ το FDP δεν έχει μάτια παρά για το υπουργείο Οικονομικών.

Σολτς: Η Γερμανία ήταν πάντα σταθερή – Σχηματισμός κυβέρνησης από τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές

«Η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς και ήταν πάντα σταθερή», δήλωσε ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ολαφ Σολτς, την ώρα που τα εκλογικά αποτελέσματα επιβάλλουν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού.

«Θα φθάσουμε πολύ γρήγορα σε αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις, τόνισε σε απάντηση βρετανού δημοσιογράφου και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα ει δυνατόν».
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών θέλει «να σχηματίσει κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από τα κόμματα που νίκησαν στις εκλογές», εννοώντας τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP.

ΕΚΛΟΕΓΕΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΣΟΛΤΣ

Ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε επίσης ότι μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχεια στις διατλαντικές σχέσεις.

«Η διατλαντική σύμπραξη είναι ουσιαστική για μας στην Γερμανία και για μία κυβέρνηση της οποίας θα ηγούμαι. Κατά συνέπεια, μπορείτε να στηρίζεστε στη συνέχεια στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς στους δημοσιογράφους.

«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε εαυτούς ως δημοκρατίες και να κατανοήσουμε ότι, σε έναν κόσμο που γίνεται πιο επικίνδυνος, είναι σημαντικό να εργασθούμε από κοινού, ακόμη και αν έχουμε αντιπαραθέσεις στο ένα ή στο άλλο θέμα», ανέφερε ακόμη.

Ο γερμανικός Τύπος για τη νίκη Σολτς στις εκλογές

«Ο Σολτς κέρδισε. Αλλά πόση αξία έχει αυτή η νίκη; – Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον Όλαφ Σολτς και τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για την καγκελαρία» σημειώνει το Spiegel Online για το εκλογικό αποτέλεσμα, που μέχρι στιγμής κλίνει με μικρή διαφορά υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών.

«Ο Σολτς θέλει την εξουσία, ο Λάσετ επίσης-Το πόκερ ξεκινά» γράφει η Βild για τη μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία.

Για την εκλογική βραδιά-θρίλερ η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de σημειώνει: «Το SPD οδεύει με μεγάλη αυτοπεποίθηση προς την καγκελαρία -θα μπορούσε όμως να μείνει ακόμη και με άδεια χέρια. Η Χριστιανική Ένωση προσπαθεί να φύγει μπροστά. Κοινό στοιχείο των δύο διεκδικητών της καγκελαρίας η αναγκαία θέληση να συγκυβερνήσουν με άλλους».

«Το SPD έχει επιτέλους κάτι να γιορτάσει»

Σε σχόλιό της με τίτλο «Ένας ήρωας ονόματι Όλαφ» η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι «πολλοί ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά τον υποψήφιο καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Αυτό πρέπει να είναι σαφές στο κόμμα, όταν θα αρχίσει να διαπραγματεύεται για μια συγκυβέρνηση με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους» ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει:

«Θα έχει ενδιαφέρον εάν ο Σολτς φέρει εις πέρας με επιτυχία τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του SPD για την Oμοσπονδιακή Bουλή, για τους οποίους εδώ και μήνες το ενδεχόμενο μιας κοινοβουλευτικής θητείας φαινόταν σενάριο απατηλό αλλά τώρα το πέτυχαν, θα πρέπει να βλέπουν τον Όλαφ Σολτς ως ήρωά τους. Η διαφορά με το 2017 και το φαινόμενο Σουλτς, είναι ότι το 2021 το φαινόμενο Σολτς τελικά είχε μεγαλύτερη διάρκεια».

Από την πλευρά της Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «ο Σολτς, ο οποίος κάποτε κάθε άλλο από αγαπητός ήταν, που οι Σοσιαλδημοκράτες δεν τον ήθελαν το 2019 καν ως αρχηγό κόμματος και τον οποίο παλαιότερα είχαν συχνά τιμωρήσει σε κομματικά συνέδρια, είναι σήμερα θριαμβευτικά ο νικητής της βραδιάς.

Ή μάλλον καλύτερα, της δεκαετίας. Μετά από όλες εκείνες τις θλιβερές, ανεπιτυχείς προεκλογικές εκστρατείες των τελευταίων ετών το SPD έχει επιτέλους λόγο για να ξαναγιορτάσει. Και δεν θα σταματήσει εκεί τόσο γρήγορα».

«Ο ηττημένος θέλει να γίνει καγκελάριος»

Στον υποψήφιο της Χριστιανικής Ένωσης Άρμιν Λάσετ, ο οποίος είχε την στήριξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρεται η Zeit Online παρατηρώνοντας: «Ο Άρμιν Λάσετ διεκδικεί την καγκελαρία, μολονότι η Χριστιανική Ένωση έχασε τις εκλογές. Θέλει τώρα να κερδίσει στις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού – με μια προσφορά στους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους».

Για «ιστορική εκλογική αναμέτρηση» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt πηγαίνοντας ωστόσο ένα βήμα παρά πέρα και ασκώντας κριτική και στους δύο μεγάλους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς, τους Σοσιαλημοκράτες και τα Χριστιανικά Κόμματα.

«Η καγκελάριος Μέρκελ δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα μετά από 16 χρόνια στην καγκελαρία. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ως κληρονομιά αφήνει πίσω της ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο.

Τα μεγάλα κόμματα, η Χριστιανική Ένωση και οι Σοσιαλδημοκράτες, που έπαιρναν ποσοστά γύρω στο 40% στην προ Mέρκελ εποχή, δύσκολα αγγίζουν μόνο το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων έκαστο. Πάνω από το 70% των Γερμανών δεν θα έχει ψηφίσει υπέρ του επόμενου καγκελάριου. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τη μάχη για την καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς και ο Άρμιν Λάσετ θα είναι καγκελάριοι του 25%».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και dw.de

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ