Έκλεισαν οι κάλπες στη Χιλή

Έκλεισαν οι κάλπες στη Χιλή

Άρχισαν να κλείνουν σταδιακά τα εκλογικά τμήματα στη Χιλή, όπου διεξήχθησαν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις 18:00 τοπική ώρα (23:00, ώρα Ελλάδας), όπως προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο.

Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα άρχισε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων. Πάντως ο εκλογικός νόμος επιτρέπει να ψηφίσουν όσοι βρίσκονται ακόμη μέσα στα εκλογικά τμήματα την ώρα που κλείνουν.

Περίπου 13,5 εκατ. εκλογείς κλήθηκαν να λάβουν μέρος στις εκλογές αυτές, στις οποίες η κεντροαριστερή υποψήφια πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ θεωρείτο η επικρατέστερη στην μάχη με άλλους οκτώ διεκδικητές του θώκου.

Οι πολίτες κλήθηκαν επίσης να αναδείξουν 120 βουλευτές, 20 γερουσιαστές (επί συνόλου 38) και τοπικούς αξιωματούχους. Εξάλλου περίπου 20 μαθητές κατέλαβαν το εκλογικό κέντρο της Μπατσελέτ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην διαδικασία.

«Η αλλαγή δεν βρίσκεται στο Λα Μονέδα (σ.σ. το προεδρικό μέγαρο της Χιλής), βρίσκεται στις λεωφόρους», ανέφερε ένα πανό που ανήρτησαν οι μαθητές στη συνοικία Προβιντένσια στο Σαντιάγο.

Η Μπατσελέτ δεν βρισκόταν στο κτίριο όταν σημειώθηκε η κατάληψη.

«Η κατάληψη αυτή είναι συμβολική. Δείχνει τη θέση μας για την αντίσταση, την δυσαρέσκειά μας και την δέσμευσή μας στο σύνολο του κοινωνικού κινήματος. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που μας καταπίεσαν, μας καταδίωξαν και διέλυσαν τις οργανώσεις μας στο παρελθόν να μας προδώσουν», ανέφεραν οι μαθητές αυτοί σε μια ανακοίνωσή τους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ