Εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες στο Κόσοβο

Με δύο πτήσεις μεταγωγικών Α-400Μ, συνολικά 500 Τούρκοι στρατιώτες προσγειώθηκαν στο Κόσοβο όπου έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται.

του Χρήστου Μαζανίτη

Οι 500 στρατιώτες από την 65η μηχανοποιημένη ταξιαρχία πεζικού της Τουρκίας θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία της Συμμαχίας.

Το τουρκικό τάγμα θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο για όσο διάστημα χρειαστεί. Ένα επιπλέον τάγμα εφεδρικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχει επίσης τεθεί σε υψηλότερη επιφυλακή για να αναπτυχθεί εάν χρειαστεί.

Η ιστοσελίδα italmilradar δημοσίευσε χάρτη με τα δύο δρομολόγια που πραγματοποίησαν τα μεταγωγικά Α-400Μ της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μεταφέροντας τους στρατιώτες επί του πεδίου.

Τούρκοι Στρατιώτες Κόσοβο

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ευχαρίστησε την Τουρκία για την αποστολή ενισχύσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός και πολύτιμος Σύμμαχος, που συμβάλλει σημαντικά στο ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει στρατεύματα για την ειρηνευτική μας αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα, όταν οι εντάσεις είναι υψηλές. Ευχαριστώ την Τουρκία για την αποστολή ενισχύσεων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μετά την πρόσφατη αναταραχή».

Στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας είπε: «Το μήνυμά μας τόσο προς το Βελιγράδι όσο και προς την Πρίστινα είναι ότι πρέπει να συμμετάσχουν με καλή πίστη στον διάλογο που διευκολύνεται από την ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο Κόσοβο».

Το ΝΑΤΟ ηγείται μιας ειρηνευτικής επιχείρησης στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999 για την υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών για την οικοδόμηση σταθερότητας στην περιοχή, μέσω της δύναμης KFOR. Η αποστολή της KFOR είναι να διατηρήσει ένα ασφαλές και ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την εντολή της σύμφωνα με την Απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η KFOR αυτή τη στιγμή αποτελείται από πάνω από 4.200 στρατιώτες που συνεισφέρουν 27 Συμμάχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

 Από 31 Ιανουαρίου 2010 στη «Gate1» (της Deterrent Presence), η Ελλάδα συμμετέχει με τις παρακάτω Δυνάμεις:

  •  Την Ελληνική Τακτική Διοίκηση (ΕΤΔ) και Τμήμα Εθνικής Υποστήριξης (National Support Element NSE).
  • 2 Μ/Κ ΤΠ στο Βόρειο Τομέα (MNBG North) και Ανατολικό τομέα (MNBG East).
  • 4 Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών ‘’Liaison Monitoring Teams’’ (LMTs) ανά 2 στο Βόρειο και Ανατολικό Τομέα.
  • 12 Επιτελείς στο Στρατηγείο της KFOR και NIC και έξι (6) στο MNBG North HQ.
  • 1 Λόχο Γενικών Μεταφορών (ΛΓΜ) για τη μεταφορά των Εφεδρειών του NATO Κοσσυφοπέδιο (τηρείται σε ετοιμότητα με έδρα τη Θεσσαλονίκη) καθώς και το τμήμα Υποστηρίξεως Λιμένος, υπό το ήδη υπάρχον COMMZ- SOUTH με έδρα τη Θεσ/νίκη για υποστήριξη ΔΜ.
  • 1 Α/Φ, με διάθεση 2 πτήσεων μηνιαίως επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟ, επί του δρομολογίου Ελευσίνα–Νάπολη–Σεράγεβο–Πρίστινα.
  • Στο Στρατόπεδο «Ρήγας Φεραίος» στρατωνίζεται επίσης και το Αρμενικό προσωπικό το οποίο συμμετέχει στην KFOR υπό τις Ελληνικές Δυνάμεις και το οποίο από 11 Δεκεμβρίου 2009 μειώθηκε σε Δρία 35 ατόμων.
  • Γενικό σύνολο: 848 άτομα (110 άτομα στην Θεσσαλονίκη).
  • Η παρουσία της ΕΛΔΥΚΟ σηματοδοτεί τη συμβολή της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης, προβάλλει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των επιχειρήσεων και υποστηρίζει με την παρουσία της την Ελληνική Διπλωματία. Επίσης προάγει το επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και PfP, οι οποίες συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό αφιέρωμα του ΓΕΕΘΑ, σε μία περίοδο γενικότερης παγκόσμιας ρευστότητας, όπου η Ελλάδα δίνει έναν πολυεπίπεδο διαρκή αγώνα στα εθνικά και διεθνή ζητήματα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παράγοντας ασφάλειας, ισχύος, ευημερίας και πυλώνας σταθερότητας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ