“Εμπρηστικός” Ερντογάν και στον ΟΗΕ: Ζητεί διάλογο για το Αιγαίο και προκαλεί για το Κυπριακό

Νέες προκλήσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε διμερή διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο,  στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δυο χώρες πρέπει να συζητήσουν για τα προβλήματα στο Αιγαίο σημειώνοντας ότι πρέπει οι χώρες να μην αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκίας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι διαφορές που αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης εύχομαι να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως πρώτα είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον διάλογο και τη συνεργασία είναι και τώρα στο τραπέζι η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Συνόδου της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν με διμερή διάλογο».

Ερντογάν: “Άδικο να μιλάει στον ΟΗΕ ο Αναστασιάδης κι όχι και ο Τατάρ”

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε την τουρκική θέση για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι στηρίζει την πρόταση λύσης της «ΤΔΒΚ».

«Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ρεαλιστικής προσέγγισης προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να ακουστεί η φωνή του από αυτό το βήμα. Η μόνη λύση στο νησί είναι η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Πρέπει να υποστηρίξουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τουρκοκυπριακός λαός. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να ακούσει τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις. Η συνέχεια είναι προς το κοινό μας συμφέρον» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι είπε ο Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο

Για την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι «η συνέχιση του ήρεμου κλίματος είναι προς το κοινό συμφέρον».

«Ελπίζουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ’ όλα, είναι όρος να εγκαταλείψουμε την νοοτροπία που αγνοεί την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της ‘Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου’, είναι ακόμα στο τραπέζι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ