DW: Καμία αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ένα ολόκληρο εξάμηνο η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο όλων των συνεδριάσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Αντίθετα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε άτυπη συνάντηση το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα. Μόνο κάποια στελέχη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την στασιμότητα που επικρατεί αυτό το διάστημα στη χώρα. Κάποιοι άλλοι ωστόσο, που παρακολουθούν πιο στενά τις εξελίξεις επισήμαναν ότι η κυβέρνηση Θάνου ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία στα όρια που έχει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές επικρατεί αισιοδοξία για την ημέρα μετά τις εκλογές. Η ΕΕ περιμένει ότι η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα τηρήσει την συμφωνία για μεταρρυθμίσεις που επετεύχθη.

Υπενθυμίζεται ότι και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες είχε τονίσει ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο κ. Μοσκοβισί θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Πιο πιθανό θεωρείται ο επικεφαλής του Σύριζα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ ως πρωθυπουργός παρά ως αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης. Ίσως από εκείνη τη θέση να αλλάξει πολιτική προκειμένου να εμποδίσει το έργο ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα αποτελείται από συντηρητικά και κεντροαριστερά κόμματα.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος, αλλά και εμπιστοσύνη». Στο μεταξύ όμως στις Βρυξέλλες έχει αλλάξει το κλίμα. Πλέον το ελληνικό ζήτημα είναι μια κρίση του χθες. Η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στο δράμα των προσφύγων.

 

Τα συμφωνηθέντα δεν αλλάζουν

Ο Ζολτ Ντάρβας από το οικονομικό ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι στα συμφωνηθέντα δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές. «Το πρόγραμμα είναι αυτό που είναι» λέει χαρακτηριστικά. Πολύ πιο σημαντικό, κατά την εκτίμησή του, είναι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Αθήνα να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορούν να προχωρούν χωρίς εμπόδια και περιορισμούς οι νομοθετικές αλλαγές.

Επίσης ο οικονομολόγος δεν θεωρεί την καθυστέρηση που προκύπτει από τις εκλογές επιζήμια για την οικονομία της Ελλάδας. Ο πρώτος έλεγχος προβλέπεται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσφατα προειδοποίησε ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί μόνο αν η Ελλάδα ακολουθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Στην περίπτωση πάντως, που η διαδικασία καθυστερήσει ακόμη και ένα μήνα, η Αθήνα είναι σε θέση να επιβιώσει οικονομικά, υποστηρίζει ο Ζολτ Ντάρβας. Επιπλέον και οι δεσμεύσεις σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους από την πλευρά των δανειστών, θα ισχύουν και τον Νοέμβριο. 

 

Πηγή Deutsche Welle 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ