«Δώρο»… κοριοί από τον Πούτιν

«Δώρο»… κοριοί από τον Πούτιν

 

Τους ξένους ηγέτες προσπάθησε να κατασκοπεύσει τον περασμένο μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη, η Ρωσία, χαρίζοντας στα μέλη των αποστολών gadget, ικανά να αντιγράψουν σημαντικές πληροφορίες από τα κομπιούτερ και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο ιταλικών εφημερίδων, της «Κοριέρε ντελα Σέρα» και της «Στάμπα», οι συσκευές αυτές -USB στικάκια και φορτιστές κινητών- δόθηκαν ως δώρα στις ξένες αποστολές, ακόμα και στους ηγέτες των κρατών. Τα στικάκια USB θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος, καθώς μόλις κάποιος τα συνέδεε στο κομπιούτερ του είχαν τη δυνατότητα να αντιγράψουν αμέσως όσα στοιχεία βρίσκονταν σε αυτό. Αντίστοιχα, οι φορτιστές μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα e-mails, τα SMS μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις του χρήστη.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες αυτές της Μόσχας, να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες ξένων χωρών κατά τη διάρκεια της Συνόδου του G20 έγιναν σε μια περίοδο μεγάλης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ιδιαίτερα σχετικά με τη Ρωσία και με τη χορήγηση ασύλου στον πρώην αναλυτή των συστημάτων της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κοριέρε», οι πρώτες υποψίες για τις προθέσεις των Ρώσων εγέρθησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ο οποίος, υποπτευόμενος τα… «δώρα», έδωσε εντολή να εξετασθούν προσεκτικά από ειδικούς στις Βρυξέλλες, αλλά και από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας.

Κατόπιν εστάλη ένα απόρρητο ενημερωτικό έγγραφο στις αποστολές, όπου αναφερόταν ότι τα gadget αυτά σάρωναν όλα τα στοιχεία που έβρισκαν σε κομπιούτερ ή τηλέφωνα. Δεν έγινε γνωστό εάν οι συσκευές δόθηκαν σε όλους τους ηγέτες και σε όλες τις αποστολές, αλλά όπως λένε ειδικοί στις Βρυξέλλες θα ήταν «παιδαριώδες λάθος» να χρησιμοποιήσουν τα μέλη των αποστολών τα δώρα αυτά, «για προφανείς λόγους ασφαλείας».

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ