Διέφυγε ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας της Υεμένης

Ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας της Υεμένης Μάχμουντ αλ Σουμπέιχι κατάφερε να διαφύγει από τη Σανάα, αποσκιρτώντας από τη σιιτική πολιτοφυλακή των Χούτι η οποία τον είχε διορίσει πρόεδρο της ανώτατης επιτροπής ασφαλείας αφού έθεσε υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το περιβάλλον του.

«Ο στρατηγός Μάχμουντ Σουμπέιχι κατάφερε το Σάββατο να φύγει από τη Σανάα για το Άντεν», τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης που παραμένει εκτός του ελέγχου των Χούτι, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στον υπουργό.

«Αφού κατάλαβαν ότι έχει εξαφανιστεί από τη Σανάα, οι Χούτι εισέβαλαν στο σπίτι του και το έψαξαν», πρόσθεσε μια άλλη πηγή από το περιβάλλον του Σουμπέιχι, επιβεβαιώνοντας ότι έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα.

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η άφιξή του στο Άντεν, όπου έχει εγκατασταθεί ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο Χάντι κατάφερε στις 21 Φεβρουαρίου να διαφύγει από τη Σανάα όπου βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση από τους Χούτι και αναζήτησε καταφύγιο στο Άντεν, προπύργιο των υποστηρικτών του.

Ο στρατηγός Σουμπέιχι ήταν μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπάχαχ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου μαζί με τον Χάντι υπό την πίεση των Χούτι, οι οποίοι αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης ανακοίνωσαν στις 6 Φεβρουαρίου τη διάλυση του κοινοβουλίου και διόρισαν νέες αρχές.

Έκτοτε ο Μπάχαχ και οι περισσότεροι από τους υπουργούς του είναι σε κατ’ οίκον κράτηση στη Σανάα.

Ο Χάντι, τον οποίο η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της Υεμένης, ανακήρυξε χθες το Άντεν «πρωτεύουσα» της χώρας, «καθώς η Σανάα είναι υπό την κατοχή των Χούτι», σύμφωνα με έναν σύμβουλό του.

Μετά την εγκατάστασή του στο Άντεν, ο Χάντι κάνει εκεί τις πολιτικές του συναντήσεις ενώ και οι χώρες του Κόλπου έχουν μεταφέρει στην πόλη τις πρεσβείες τους. Οι ΗΠΑ αν και έχουν κλείσει την πρεσβεία τους στη Σανάα, όπως και άλλες δυτικές χώρες, επεσήμαναν ότι δεν σκοπεύουν προς το παρόν να τη μεταφέρουν.

Πάντως στην κεντρική, τη νότια και τη νοτιοανατολική Υεμένη οι Χούτι δεν έχουν καταφέρει να επιβληθούν καθώς σουνιτικές φυλές εμποδίζουν την προέλασή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ