Διάσημη αρνήτρια των εμβολίων που είχε γίνει viral αποφάσισε να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και εξηγεί γιατί

“Ήταν απελευθερωτικό να ξέρω πως έκανα ό,τι μου αναλογούσε για να θέσουμε ένα τέλος στην πανδημία, μια και καλή” ομολογεί η Χέδερ Μπρουκ Σίμπσον, γνωστή για τις αντιεμβολιαστικές της θεωρίες, η οποία κάνοντας το εμβόλιο κατά της COVID-19, ξόρκισε τους δαίμονες του αντι-εμβολιαστικού παρελθόντος της.

Πριν αποφασίσει να εμβολιαστεί, η 30χρονη υποστήριζε ότι ο εμβολιασμός θέτει σε κίνδυνο ζωές και γίνεται μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η Σίμπσον, που κάποτε είχε δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στα social media, έγινε γνωστή όταν μία συγκεκριμένη ανάρτησή της διαδόθηκε στο Διαδίκτυο τον Οκτώβριο του 2019 και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Η ίδια είχε ποζάρει καλυμμένη σε πρόσωπο και σώμα με κόκκινες κηλίδες, ενώ συνόδευσε τη φωτογραφία της με τη λεζάντα: “Προσπαθούσα να σκεφτώ το λιγότερο τρομακτικό πράγμα για να ντυθώ για το Χάλογουιν… και έτσι έγινα ιλαρά”.

Η αμφιλεγόμενη ανάρτησή της έγινε viral στο Reddit, ενώ δέχθηκε τόσο μηνύματα στήριξης όσο και σφοδρή κριτική. Κάποιοι την επαίνεσαν για τη γενναιότητά της να μιλά ανοικτά, ενώ κάποιος άλλος αηδιασμένος χρήστης, που υποστήριξε ότι ήταν επαγγελματίας υγείας, της απάντησε: “Θα ήθελες να με συνοδεύσεις στις εφημερίες μου; Μπορείς να πεις σε όλους τους ασθενείς με ιλαρά, εγκεφαλίτιδα και ιογενή σήψη ότι δεν υποφέρουν αρκετά”.

Αναφερόμενη σε εκείνη την ανάρτηση η Σίμπσον παραδέχτηκε ότι το έκανε για να συγκεντρώσει την προσοχή. Έγινε μέλος του αντι-εμβολιαστικού κινήματος στο τέλος του 2016 όταν εκείνη και ο σύζυγός της περίμεναν το πολυπόθητο παιδί τους. Είχαν δοκιμάσει όλες τις ιατρικές μεθόδους ώστε να καταφέρει να μείνει έγκυος, κάτι που έγινε μέσα σε δύο εβδομάδες όταν ακολούθησε μία ειδική “αυτοάνοση” διατροφή, κόβοντας από τη διατροφή της επεξεργασμένα σάκχαρα, γαλακτοκομικά προϊόντα και σιτηρά και προτιμώντας φρούτα, λαχανικά και ειδικό ζωμό οστών. Κατέληξε να παρακολουθεί σειρά ντοκιμαντέρ από ακτιβιστές που δεν είχαν ιατρικό υπόβαθρο και διερεύνησε ανέκδοτα στοιχεία σε σκοτεινούς ιστότοπους που προωθούσαν την αντιεμβολιαστική ατζέντα. Η Σίμπσον αγνόησε την επιστημονική έρευνα που απέρριπτε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στα εμβόλια και τις διαταραχές, όπως ο αυτισμός και σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και εγκεφαλικές παθήσεις. Ως αποτέλεσμα, αποφάσισε η κόρη της Σάρλοτ να μην κάνει κανένα εμβόλιο, όπως προβλέπεται για βρέφη και παιδιά.

“Ήθελα να ακούγομαι μετριοπαθής αλλά σίγουρα ήμουν πολύ αντι-” λέει στη New York Post σήμερα η 30χρονη. “Στρατός” μαμάδων που συμμερίζονταν τις αντιεμβολιαστικές πεποιθήσεις της την ακολούθησαν, της έκαναν ερωτήσεις, υιοθέτησαν τις απόψεις της και δεν έκαναν εμβόλια στα παιδιά τους. Σύντομα η Σίμπσον τέθηκε στο στόχαστρο των υποστηρικτών του εμβολιασμού που εξοργίστηκαν από τις αναρτήσεις της. “Θα ξυπνούσα στο μέσο της νύχτας και θα τσέκαρα το τηλέφωνό μου. Θα είχα 10.000 σχόλια και πολλά από αυτά με καλούσαν να αυτοκτονήσω. Οι εχθροί μου με έκαναν να αισθάνομαι ότι μάχομαι για κάτι σημαντικό” υποστηρίζει. Η γυναίκα συνέχισε με αντιεμβολιαστικές δηλώσεις και διχαστικές δημοσκοπήσεις στο Facebook, αλλά τη μεγαλύτερη κριτική δέχτηκε όταν ανήρτησε τη φωτογραφία με τα σημάδια της ιλαράς.

“Δεν ήξερα αν εξαγριωμένο πλήθος θα εμφανιζόταν στην πόρτα μου” λέει ενώ τονίζει ότι όταν μία στενή φίλη της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γι’ αυτήν την ανάρτηση. η Σίμπσον προχώρησε σε μία απολογία με μισή καρδιά: “Δεν φοβάμαι την ιλαρά, αλλά θα έπρεπε να το κάνω με άλλον τρόπο” σχολίασε την επίμαχη φωτογραφία.

Στις αρχές του 2020 σειρά γεγονότων την οδήγησαν σε μία επανεξέταση των πραγμάτων. Ο παιδίατρος της Σάρλοτ πρότεινε να κάνει στο παιδί αντιτετανικό εμβόλιο όταν η γάτα τους τη γρατσούνισε πολύ άσχημα. Και αν και η γυναίκα το απέρριψε βάσει αρχής, άρχισε να σκέφτεται αν το εμβόλιο θα ήταν καλή ιδέα. Την ίδια εβδομάδα ανήρτησε ότι θα έκανε επέμβαση για ενδομητρίωση. Οι διαδικτυακοί της φίλοι επέμεναν ότι η επέμβαση ήταν “η εύκολη λύση” και συνέστησαν να τρώει καλύτερα ώστε να θεραπευθεί. “Με έκαναν να αισθανθώ ενοχή, λες και ήμουν καμιά τεμπέλα. Αλλά χωρίς την επέμβαση ήξερα ότι έθετα σε κίνδυνο τη ζωή μου” επισημαίνει. Τον ίδιο μήνα τα πράγματα επιδεινώθηκαν όταν οι ακόλουθοί της αντέδρασαν άσχημα στο σχόλιό της ότι δεν επιθυμούσε την κατάργηση των εμβολίων αλλά “να τα κάνουμε ασφαλέστερα, επειδή ξέρω ότι κάποια στιγμή κάπου, τουλάχιστον ένα εμβόλιο έσωσε τη ζωή κάποιου”.

“Έλαβα εκατοντάδες σχόλια ότι με έβαλε η κυβέρνηση, ότι δεν ήμουν ποτέ κατά του εμβολιασμού, ότι η κυβέρνηση με έβαλε εδώ για να πάρω πληροφορίες από αυτούς και πως συνεργάζομαι με τους Κλίντον”. Δεχόταν τόσο κακά σχόλια που τελικά εισήχθη στα Επείγοντα έπειτα από κρίση πανικού από διαδικτυακή κακοποίηση. “Δεν μπορούσα να αναπνεύσω” θυμάται η Σίμπσον. Και μετά ήρθε η τελευταία σταγόνα: ο κορονοϊός. Πολλοί από τους πρώην αφοσιωμένους ακολούθους της υποστήριζαν ότι η πανδημία δεν ήταν πραγματική. Δεν υπάκουσαν στις εντολές για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. “Αντιλήφθηκα ότι ήταν γελοίοι” λέει η Σίμπσον προσθέτοντας ότι πλέον οι ζωές των ανθρώπων ετίθεντο σε κίνδυνο.

“Δεν μπορούσα να πιστέψω την απερισκεψία τους”. Διάβασε για τους κινδύνους του κορονοϊού και άρχισε να αναζητεί στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων. Βασικό εύρημα ήταν ότι μία ευρέως διαδεδομένη μελέτη του Βρετανού γιατρού Άντριου Γουέκφιλντ, στην πραγματικότητα ήταν δόλια. Η ιατρική του άδεια ανακλήθηκε στη Βρετανία ενώ προκάλεσε φόβο και προκάλεσε ανείπωτη βλάβη με την εξαιρετικά αμφίβολη έρευνά του που συνέδεσε τα εμβόλια MMR με τον αυτισμό.

Έτσι, η απόφασή της να εμπιστευτεί την επιστήμη την οδήγησε αυτήν την άνοιξη να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και η κόρη της Σάρλοτ να κάνει το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα. Πλέον η μικρούλα θα κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

“Ημουν απαράδεκτη. Αλλά δεν νομίζω ότι ήμουν κακός άνθρωπος. Έκανα πολλές κακές επιλογές και πίστευα ότι ήμουν εξυπνότερη από τους άλλους” επισημαίνει. Πλέον στηρίζει την εκστρατεία να πείσει περισσότερους να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. “Σας ενθαρρύνω να κάνετε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Είναι πολύ σημαντικό. Κάντε και εσείς ό,τι σας αναλογεί για να τελειώσει η πανδημία και να κερδίσουμε την κανονικότητα στη ζωή μας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ