Der Standard: Αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα

Η εφημερίδα «Der Standard» φιλοξενεί σχόλιο του Thomas Mayer για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αξιολόγηση, με τίτλο «Ο Τσίπρας πιστοποιήθηκε», επισημαίνοντας ότι το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει εντελώς και οι εταίροι εμπιστεύονται πάλι την Ελλάδα.

«Όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμμετέχουν σε εμπιστευτικές συνεδριάσεις, συνήθως υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για συναισθήματα ή οράματα. Κυριαρχούν οι αριθμοί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλα Συμβούλια της ΕΕ καθώς και οι υπολογισμοί για το κόστος συγκεκριμένων πολιτικών, τι είναι δηλαδή εφικτό και τι όχι.

Στο Eurogroup του Άμστερνταμ, έχει υπάρξει κάτι το επαναστατικό όσον αφορά στην ελληνική οικονομική κρίση από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα. Η χώρα βρισκόταν τότε σχεδόν στα πρόθυρα της εξόδου από τη νομισματική ένωση. Ο απεχθής όρος Grexit ήταν σε όλα τα στόματα και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ο «μπαμπούλας». Σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι ο ριζοσπαστικός αριστερο-δεξιός συνασπισμός υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα από τον καταποντισμό. Σήμερα δεν γίνεται πια λόγος για κάτι τέτοιο.

Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ φάνηκαν θετικά έκπληκτοι με το πόσο εποικοδομητικά κινείται η Αθήνα ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το Grexit δεν αποτελεί ζήτημα πλέον και η ΕΕ επιθυμεί να κινητοποιήσει τους πάντες για την προσφυγική κρίση.

Η χώρα απέχει πολύ από την εξυγίανση, όμως το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει εντελώς.

Οι εταίροι του ευρώ εμπιστεύονται πάλι την Ελλάδα, δίνουν πιστώσεις και δείχνουν εμπιστοσύνη. Και το χρήμα είναι τώρα φθηνό. Ο Τσίπρας πέρασε τις αρχικές εξετάσεις με τον νέο του υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο: Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Πρωθυπουργός «απαντά» με πολιτική διαπραγμάτευση στα έκτακτα μέτρα

Τι ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα του Eurogroup

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ