Δεν σχεδιάζει συνάντηση με τον Ροχανί ο Ομπάμα

Δεν σχεδιάζει συνάντηση με τον Ροχανί ο Ομπάμα

 

Δεν είναι στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, προκειμένου οι δύο ηγέτες να συζητήσουν το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Τα σενάρια για μία πιθανή συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και Ροχανί, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο, ξεκίνησαν, εξαιτίας της προθυμίας του Ιρανού προέδρου να συνεργαστεί με τη Δύση, σε σχέση με τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, dpa.

«Οι συνθήκες που θέτουμε είναι αυτές της διαφάνειας στις σχέσεις μας με το Ιράν, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει τα λόγια να ακολουθούνται από πράξεις», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς. Τόνισε, επίσης ότι ο Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες με τους Ιρανούς.

Οι δύο ηγέτες είναι προγραμματισμένο να δώσουν ομιλίες την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στον πρώτο γύρο των συνομιλιών τους, αφότου άρχισαν οι εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συναντήσεις, επίσης, θα πραγματοποιήσει με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν και τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ