Δανία: Υπέγραψε την παραίτησή της η Μαργαρίτα – Στο μπαλκόνι συγκινημένος ο νέος βασιλιάς Φρειδερίκος

Η βασίλισσα Μαργκρέτε Β’ υπέγραψε την παραίτησή της μετά από 52 χρόνια μοναρχίας. Η σημερινή ιστορική για την Δανία ημέρα της μεταβίβασης της εξουσίας άρχισε με τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ και την πριγκίπισσα Μαίρη (μαζί με τον γιο τους πρίγκιπα Κρίστιαν) να κατευθύνονται στο κάστρο Κρίστιανσμποργκ, με μια πομπή αυτοκινήτων.

Το πριγκιπικό ζεύγος ήταν σε μια Rolls-Royce του 1958 με την οποία ξεκίνησαν από το Amalienborg. Η Μαργκρέτε Β’ ακολούθησε με άμαξα, χαιρετώντας το ενθουσιασμένο πλήθος καθώς έφευγε από το παλάτι του Κρίστιαν ΙΧ.

Η πομπή πέρασε από τις οδούς Frederiksgade, Bredgade, Kongens Nytorv, Holmens Canal και την αυλή του πρίγκιπα Jørgen. Στις 2 μ.μ., πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο του Κράτους στο παλάτι Christiansborg, στο οποίο η Margrethe, ο Frederik και ο Christian θα λάβουν μέρος μαζί με την κυβέρνηση. Ο Κρίστιαν είναι πλέον ο διάδοχος του θρόνου της Δανίας. Στο σημείο αυτό η βασίλισσα Μαργαρίτα υπέγραψε την δήλωση παραίτησής της.

Ο διάδοχος της Δανίας πρίγκιπας Κρίστιαν

Στην συνέχεια η παραιτηθείσα βασίλισσα επέστρεψε στο Amalienborg, ενώ ο Φρέντερικ και η Μαίρη βασιλείς πλέον, διοργανώνουν επίσημη δεξίωση για μια μικρή ομάδα προσκεκλημένων.

Στις 3 μ.μ. ώρα Δανίας, ο νέος βασιλιάς εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του παλατιού Christiansborg. Στη συνέχεια, η πρωθυπουργός της χώρας ανήγγειλε  στο πλήθος την άνοδο του νέου βασιλιά στο θρόνο.

Μετά από αυτό, ο νεοστεφής μονάρχης, εμφανώς συγκινημένος μίλησε στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο κάτω από το μπαλκόνι του παλατιού. Χαιρέτισε και ξαναμπήκε στο παλάτι.

Θα ακολουθήσει τιμητικός κανονιοβολισμός από την συστοιχία πυροβόλων Sixtus, στο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Χόλμεν της Κοπεγχάγης. Στην συνέχεια η βασιλική σημαία θα υποσταλεί στο παλάτι του Κρίστιαν ΙΧ (το σπίτι της Μαργκρέτε) και θα υψωθεί στο παλάτι του Φρειδερίκου Η΄, όπου θα εδρεύει το νέο βασιλικό ζεύγος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ