Χούλιο Ραμόν Ριμπέιρο: Το Google Doodle για τον Περουβιανό συγγραφέα

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 93α γενέθλια του Περουβιανού συγγραφέα Julio Ramón Ribeyro. Θεωρούμενος ένας από τους μεγαλύτερους Λατινοαμερικανούς διηγηματογράφους όλων των εποχών, έδωσε ισχυρή κοινωνική κριτική μέσα από το φακό της φαντασίας.

Ο Ribeyro γεννήθηκε σήμερα το 1929 στη Λίμα του Περού. Αυτός και τα τρία αδέρφια του είχαν μια μέση ταξική παιδική ηλικία μέχρι που ο πρόωρος θάνατος του πατέρα τους άφησε την οικογένεια στη φτώχεια.

Ο Ribeyro συνέχισε τις τέχνες και τη νομική στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού πριν δημοσιεύσει το πρώτο του διήγημα, The Grey Life, στο περιοδικό Correo Bolivariano το 1948. Λίγα χρόνια αργότερα, το Ινστιτούτο Ισπανικού Πολιτισμού του απένειμε μια υποτροφία δημοσιογραφίας στην Ισπανία.

Ο Ribeyro δημοσίευσε το πιο διάσημο διήγημά του The Featherless Buzzards (Los gallinazos sin plumas) το 1955, το οποίο οι κριτικοί επαίνεσαν για την αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας της ζωής στις περουβιανές φτωχογειτονιές. Μετά από αυτό, σπούδασε για λίγο γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του για να εργαστεί ως θυρωρός ξενοδοχείου και εργάτης σε εργοστάσιο για να διατηρήσει τη συγγραφή του.

Το 1958, ο Ribeyro επέστρεψε στο Περού για να γίνει καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του San Cristobal de Huamanga. Δύο χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημα Chronicle of San Gabriel. Το βιβλίο, που εξερευνά τη ζωή σε μια απομονωμένη αγροτική περουβιανή κοινότητα, κέρδισε αμέσως ένα εθνικό βραβείο.

Μετά την έκδοση του βιβλίου του, ο Ribeyro επέστρεψε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφραστής και συντάκτης στο Agence France Presse τα επόμενα 10 χρόνια.

Το 1970, ο Ribeyro έγινε Περουβιανός πολιτιστικός σύμβουλος και αργότερα πρεσβευτής στην UNESCO. Παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά του ως διπλωμάτης, ο Ribeyro συνέχισε να γράφει. Μέχρι το τέλος της καριέρας του είχε εκδώσει οκτώ τόμους διηγημάτων και αρκετά μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 1994, κέρδισε το διάσημο Βραβείο Λογοτεχνίας Juan Rulfo.

Χαρούμενα 93α γενέθλια, Julio Ramón Ribeyro! Η δυνατή γραφή σας συνεχίζει να αλλάζει τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τον κόσμο.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ