Χαβάη: Ο παράδεισος που έγινε κόλαση – Μία ολόκληρη πόλη εξαφανίστηκε από τις φωτιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη Χαβάη και σχεδόν έσβησαν από τον χάρτη την πόλη Λαχάινα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 53 ανθρώπους, άφησαν επίσης πίσω τους χιλιάδες άστεγους, έκανε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης [σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας] ο κυβερνήτης.

Καναδοί δεν ήρθαν στην Ελλάδα λόγω της φωτιάς στην Ρόδο και βρέθηκαν πυρόπληκτοι στην Χαβάη – ΒΙΝΤΕΟ

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

 Ο αριθμός των νεκρών από την καταστροφική πυρκαγιά στη Λαχάινα αυξήθηκε κατά 17 άτομα την Πέμπτη —σε 53— καθώς ο κυβερνήτης έφτασε στο σημείο, βλέποντας από κοντά στην καταστροφή.

Η ιστορική πόλη εξαφανίστηκε

Έπειτα από μια περιοδεία στη Λαχάινα, ο κυβερνήτης Τζος Γκριν είπε ότι η ιστορική πόλη «εξαφανίστηκε τραγικά» και υπολόγισε ότι πάνω από 1.000 κτίρια είχαν καταστραφεί. «Είναι μια σπαρακτική μέρα», είπε ο Γκριν, σε συνέντευξη Τύπου με άλλους ηγέτες της Χαβάης. «Χωρίς αμφιβολία, αυτό που είδαμε είναι καταστροφικό».

Πρόσθεσε δε πως, «Όταν δείτε την πλήρη έκταση της καταστροφής στη Λάχαινα, θα σας σοκάρει. Φαίνεται σαν να έπεσε βόμβα και η φωτιά ξέσπασε, αν μου επιτρέπεται. Και όλα τα κτίρια ουσιαστικά θα πρέπει να ξαναχτιστούν. Θα είναι μια νέα Λαχάινα που θα χτίσει από το Μάουι, με τις δικές του αξίες».

«Αυτό που σας λέμε είναι ότι θα ξαναχτίσουμε», υπογράμμισε.

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί

Καθώς οι προσπάθειες ανταπόκρισης συνεχίστηκαν, οι αρχές προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου των όσων γνωρίζουν για το πόσο γρήγορα εξαπλώθηκαν οι φλόγες από τον άνεμο στην Λαχάινα, δίνοντας σε ορισμένους μόνο λίγα λεπτά για να φύγουν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης φρικτές σκηνές, όπου έπρεπε να περάσουν μέσα από πτώματα για να σωθούν.

Οι αξιωματούχοι της FEMA δήλωσαν ότι θα έρθουν περισσότερα πτωματικά σκυλιά και άλλοι πόροι, καθώς οι πρώτοι ανταποκριτές του Μάουι συνέχισαν το ζοφερό έργο της έρευνας σε καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Η Tiffany Kidder Winn, ιδιοκτήτρια του Whaler’s Locker, είπε στο Associated Press ότι είδε μια σειρά από καμένα οχήματα στην Front Street, μερικά με απανθρακωμένα σώματα μέσα τους. «Φαίνεται ότι προσπαθούσαν να βγουν έξω, αλλά είχαν κολλήσει στην κίνηση και δεν μπορούσαν να βγουν από την Front Street», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ