Μπόρις Τζόνσον: “Πυρά” από τον ηγέτη των Εργατικών – Η αντίδραση του προέδρου των Τόρις

Συνεχίζεται η θύελλα αντιδράσεων για τον Μπόρις Τζόνσον μετά το σκάνδαλο με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω καραντίνας με τους πολίτες να καλούν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, ενώ ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ δήλωσε στο BBC ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παραβίασε τον νόμο και στη συνέχεια είπε ψέματα.

Ωστόσο, στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Όλιβερ Ντάουντεν επιμένει ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να παραιτηθεί γιατί έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

“Νομίζω ότι παραβίασε τον νόμο. Νομίζω ότι σχεδόν το παραδέχτηκε ότι παραβίασε τον νόμο”, είπε ο Στάρμερ χαρακτηριστικά, στο BBC επικαλούμενος τη συγγνώμη του Τζόνσον στο Κοινοβούλιο επειδή παρέστη και ο ίδιος σε ένα τέτοιο πάρτι.

“Εξάλλου, η Ντάουνινγκ Στριτ απολογήθηκε στη βασίλισσα για κάποια από τα πάρτι που έγιναν. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους” είπε ο Στάρμερ και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι μετά είπε ψέματα γι’ αυτό που είχε συμβεί και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση”, εκτίμησε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, Όλιβερ Ντάουντεν, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παρά το “Partygate”, το σκάνδαλο με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο της καραντίνας, γιατί έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, ανάμεσά τους και η έκκληση που έκανε στους πολίτες να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, κάτι που βγάζει τη χώρα από το νέο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Οι βρετανικές Aρχές έχουν δει “θετικά δεδομένα” σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού που μας δίνουν “μια ανάπαυλα για ελπίδα και αισιοδοξία” ότι η χώρα “ξεπερνάει το χειρότερο στάδιο της Όμικρον”, είπε ο Ντάουντεν.

Οι Βρετανοί καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί

Το σκάνδαλο με τα πάρτι έχει αυξήσει τις φωνές διαμαρτυρίας που καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, φωνές που έρχονται ακόμη και μέσα από το ίδιο του το κόμμα. Παράλληλα, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί πήραν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα πάντως με τον Ντάουντεν, ο Τζόνσον θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κουλτούρα στους κόλπους της κυβέρνησής του που είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση πολλών συγκεντρώσεων του προσωπικού της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των lockdown.

Ο Τζόνσον έχει ζητήσει συγγνώμη επειδή είχε συμμετάσχει και ο ίδιος σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Μάιο του 2020, όπου το προσωπικό είχε κληθεί να φέρει τα δικά του ποτά σε μια περίοδο όπου ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί και απαγορεύονταν σχεδόν απολύτως οι κοινωνικές συναναστροφές. Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων για το ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε τις οδηγίες που η ίδια εξέδιδε στη διάρκεια της καραντίνας, μια εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα εξετάσει τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο πάρτι, αλλά και για άλλα, ανάμεσά τους και δύο ξεχωριστά που έγιναν την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου.

“Πρέπει να πληροφορηθούμε τα γεγονότα και έπειτα ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσει την κουλτούρα στην Ντάουνινγκ Στριτ”, είπε ο Ντάουντεν στο Sky News.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει την παρουσία του Τζόνσον στα πάρτι κατά παράβαση των μέτρων για τον κορονοϊό. “Δεν υποτιμάω ούτε στο ελάχιστο ότι τα γεγονότα που έχουμε δει ήταν απολύτως λανθασμένα. Με εξόργισαν, το ίδιο και τους ψηφοφόρους μου, το ίδιο και ολόκληρη τη χώρα”, διευκρίνισε.

Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε σήμερα ότι ο Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη απειλή για την ηγεσία του από το 2019 που ανήλθε στην εξουσία, θα προσπαθήσει να κλείσει το ζήτημα με μια μαζική απομάκρυνση προσώπων από το επιτελείο του και με ένα πλήθος λαϊκιστικών πολιτικών.

Από την πλευρά της η Sunday Express έγραψε ότι ο πρωθυπουργός θα άρει όλα τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τηλεργασία, όπου αυτή είναι εφικτή. Το δημοσίευμα επικαλείται μια κυβερνητική πηγή.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ντάουντεν απάντησε: “Είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά σαφώς θα περιμένουμε τα δεδομένα που θα υπάρχουν όταν θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση προτού τη λάβουμε”.

Έπειτα από μια ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων που οφείλεται στην Όμικρον έχουν αρχίσει να μειώνονται τώρα τα κρούσματα. Η Βρετανία ανέφερε σχεδόν 82.000 νέα κρούσματα χθες, λιγότερο από τα μισά από την κορύφωσή τους στις αρχές Ιανουαρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ