“Μπλόκο” στο φόρο 75%

“Μπλόκο” στο φόρο 75%

 

Απερρίφθη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ο νόμος για την επιβολή φορολογικού συντελεστή 75% στα εισοδήματα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ που αποτελούσε κεντρικό ζήτημα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για το 2013 και είχε προκαλέσει την οργή των πολιτών με υψηλό εισόδημα.

 

Σύμφωνα με την απόφαση, ο προσωρινός συντελεστής του 75% για περίοδο δύο ετών είναι αντισυνταγματικός καθώς  αντίθετα με άλλες μορφές φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα αντί για νοικοκυριά.

 

Ως αποτέλεσμα, αναφέρει το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο φόρος «δεν αναγνωρίζει την ισότητα στον επιμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων».

 

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τις νέες μεθόδους για τον υπολογισμό του φόρου περιουσίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Οκτώβριο την πρόταση για την επιβολή του φόρου ύψους 75% στα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Την επιβολή του φόρου είχε προαναγγείλει ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

 

Μετά από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επανασυντάξει την πρότασή της για φορολογικό συντελεστή 75% και θα την καταθέσει εκ νέου.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ