Μπέρνι Μάντοφ: Πέθανε στη φυλακή ο “εγκέφαλος” της μεγαλύτερης επενδυτικής “πυραμίδας” στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο εγκέφαλος πίσω από το μεγαλύτερο επενδυτικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ Μπέρνι Μάντοφ, πέθανε σήμερα στη φυλακή, σε ηλικία 82 ετών, από φυσικά αίτια. Ο Μάντοφ που είχε καταδικαστεί σε 150 έτη κάθειρξης, είχε εκτίσει τα 12 χρόνια της ποινής του.

Ο άνθρωπος που ήταν κάποτε μη εκτελεστικός πρόεδρος της χρηματιστηριακής αγοράς NASDAQ, αποκαλύφθηκε πως ήταν ο “εγκέφαλος” πίσω από το μεγαλύτερο “σχήμα Πόντσι” στην παγκόσμια ιστορία και πίσω από τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι η απάτη ανερχόταν σε περίπου 64,8 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα ποσά στους λογαριασμούς των 4.800 πελατών του στις 30 Νοεμβρίου 2008.

Να σημειωθεί ότι ο όρος «σχήμα Πόντσι» αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε “πυραμίδα” επενδυτών που αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα το οποίο περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Η δράση του Μάντοφ

Ο Μάντοφ ήταν πρόεδρος της εταιρείας Bernard L. Madoff Investment Securities, έως τη σύλληψή του στις 11 Δεκεμβρίου 2008. Η εταιρεία ήταν μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευαστών στη Wall Street.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Associated Press, ο Μάντοφ πέθανε από φυσικά αίτια στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Κατάστημα στο Μπάτνερ της Βόειας Καρολίνα. Τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει την απελευθέρωσή του υποστηρίζοντας ότι πεθαίνει από νεφρική νόσο. Ο δικηγόρος του τότε είχε πει ότι έχει λιγότερους από 18 μήνες ζωής.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι ο καταδικασθείς είχε διαπράξει ένα από τα πιο τρομερά οικονομικά εγκλήματα στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Μάντοφ εξαπάτησε 37.000 θύματα σε 136 χώρες, με τη δράση του να εκτείνεται σε δύο δεκαετίες έως τη σύλληψή του το 2008. Κάποια από τα θύματά του έχασαν τα πάντα και τουλάχιστον ένα αυτοκτόνησε μετά την απάτη. Ένας από τους γιους του Μάντοφ αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του πατέρα του και ο άλλος πέθανε από λέμφωμα. Η σύζυγός του μετακόμισε στο Κονέκτικατ. Στόχος του Μάντοφ έγιναν και πλούσιοι και διάσημοι με κάποια από τα θύματά του να είναι χολιγουντιανοί σταρ όπως ο Κέβιν Μπέικον και η Κίρα Σέντγουικ, ο Τζον Μάλκοβιτς, ο Λάρι Κινγκ, ο Νομπελίστας Έλι Βίζελ, ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ ο CEO της Dreamworks Animation. o Στίβεν Σπίλμπεργκ.

σχολίασε κι εσύ