BBC: Πώς η φωτιά στην Ρόδο και ο καύσωνας στην Μεσόγειο «καίνε» την αξιοπιστία του

Μάχη για την εγκυρότητά του δίνει το BBC, στη συνέχεια των ρεπορτάζ που μετέδωσε για τις φωτιές στην Ρόδο και τον παρατεταμένο καύσωνα που σάρωσε την Μεσόγειο, καθώς στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν ψευδείς ισχυρισμοί που υπονοούν ότι ο Βρετανικός κολοσσός μετέδωσε λανθασμένα τις θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη.

Ένα σχόλιο του Νιλ Όλιβερ, παρουσιαστή του GB News, που κατηγορεί το BBC “και άλλους” ότι “προκαλούν φόβο” χρησιμοποιώντας “δήθεν τρομακτικές θερμοκρασίες”, έχει προβληθεί περισσότερες από δύο εκατομμύρια φορές. Το BBC σημειώνει ότι τις εβδομάδες που πέρασαν «ένας έντονος καύσωνας σάρωνε τμήματα της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής, με εκτεταμένες πυρκαγιές να ξεσπούν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλγερία και προκαλώντας συνολικά περισσότερους από 40 θανάτους».

Μιλώντας για τις πυρκαγιές στη Ρόδο στο GB News, την Δευτέρα, ο κ. Oliver κατηγόρησε το BBC και άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ότι προσπαθούν να «κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται τον καιρό». «Αυτές οι δήθεν τρομακτικές θερμοκρασίες που προβλέπονταν, όλες ξεκινούσαν με τέσσερα 40 αυτό και 40 εκείνο και προέκυψαν χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες από τις θερμοκρασίες του εδάφους», είπε ο Νιλ Όλιβερ. «Αυτή δεν ήταν ποτέ η θερμοκρασία που χρησιμοποιείται στην αναφορά και την πρόγνωση του καιρού. Αντιθέτως, αυτά τα στοιχεία είναι η θερμοκρασία του αέρα, μερικά μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους … οι πραγματικές θερμοκρασίες, οι θερμοκρασίες του αέρα που πραγματικά συνέβησαν, ήταν γύρω στους 30 βαθμούς», υποστήριξε ο Νιλ Όλιβερ.

Η απάντηση του BBC

«Ο ισχυρισμός του κ. Oliver ότι το BBC χρησιμοποιούσε θερμοκρασίες εδάφους είναι ψευδής, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί παρουσιαστές καιρού του BBC. Το BBC Weather βασίζει την αναφορά και την πρόγνωση της θερμοκρασίας στις θερμοκρασίες του αέρα.

Για τον άλλο ισχυρισμό του, ότι οι “πραγματικές θερμοκρασίες” ήταν στους 30 βαθμούς, ο κ. Oliver δεν διευκρίνισε ακριβείς τοποθεσίες, αλλά τη Δευτέρα 24 Ιουλίου σε πολλά μέρη της Ευρώπης καταγράφηκαν θερμοκρασίες αέρα άνω των 40C.

Στη Λαμία, στην Ελλάδα σημειώθηκε θερμοκρασία αέρα 45C, όπως και στο Figueres στην Ισπανία (45,4C) και στο Γύθειο στην Ελλάδα (46,4°C), γράφει ο βρετανικός όμιλος.

«Η GB News δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του BBC για σχολιασμό σχετικά με το σχόλιο του κ. Oliver. Ο κ. Oliver προσεγγίστηκε επίσης για να σχολιάσει», αναφέρει το BBC.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ