Η έκρηξη φωτογραφιών και βίντεο από drone βοήθησε να χυθεί νέο φως στους ωκεανούς και στο πώς εκεί στα βαθιά ή καλύτερα στα ρηχά νερά συναντώνται άνθρωποι και καρχαρίες. Το BBC δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών και βίντεο από drone που έστειλε να πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, η ιδιοκτήτριά ου, η Τζοάνα Στάιντλ, 50 ετών, από το Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης. Όπως λέει η ίδια πάντα ήθελε να μάθει τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, αλλά όλα άλλαξαν όταν πήρε ένα drone το 2015.
Έκτοτε, έχει κινηματογραφήσει φάλαινες-καμπούρες που βγαίνουν από το βυθό για να καταπιούν τη λεία τους με τα γιγάντια στόματά τους, καθώς και έναν στόλο από φάντασμα σαλάχια που κολυμπούν σε σχηματισμό. Και αυτό το πετυχαίνει με τη βοήθεια ενός drone που μπορεί να πετάξει σε ύψος 400 ποδιών ή να αιωρείται πάνω από την επιφάνεια του νερού. Οι εκπληκτικές εικόνες τράβηξαν το ενδιαφέρον ακόμη και του National Geographic.
Οι καρχαρίες, λέει , είναι το πιο συναρπαστικό. Αρκετά από τα βίντεό της δείχνουν αυτούς τους τρομερούς θηρευτές να κυνηγούν κοπάδια ψαριών σαν αγέλη υδρόβιων λύκων. «Ο τρόπος που κινούνται και ο τρόπος που αλληλοεπιδρούν με τα είδη γύρω τους είναι συναρπαστικός. Είναι σαν να μοιράζονται έναν μεγάλο μπουφέ».
Τα τελευταία χρόνια, ερασιτέχνες, φωτογράφοι, ορισμένοι επιστήμονες, ακόμη και οι αρχές επιβολής του νόμου, έχουν αγκαλιάσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως τρόπο μελέτης και παρακολούθησης των καρχαριών, δίνοντάς μας μια άνευ προηγουμένου εικόνα ενός από τα πιο διαβόητα αλλά λιγότερο κατανοητά αρπακτικά του κόσμου.
Η τεχνολογία έχει οδηγήσει σε εκπληκτικές εναέριες εικόνες – λευκοί καρχαρίες που σκίζουν ένα κουφάρι φάλαινας ή επιπλέουν ειρηνικά μόλις λίγα μέτρα μακριά από έναν σέρφερ. Όπως είναι φυσικό το επόμενο βήμα είναι η χρήση των drone για την προστασία της ασφάλειας των κολυμβητών το καλοκαίρι, καθώς οι συναντήσεις με καρχαρίες αυξάνονται.
Μια νέα κανονικότητα
Περίπου δώδεκα είδη καρχαριών κολυμπούν στα ανοικτά των ακτών του Long Island της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων καρχαρίες τίγρεις, σκούροι καρχαρίες , καρχαρίες της άμμου, ενώ έχουν επίσης εντοπιστεί νεαροί μεγάλοι λευκοί καρχαρίες σε αυτά τα νερά. Οι άνθρωποι δεν είναι στο μενού τους. Όμως αυτό το καλοκαίρι, κάποιοι καρχαρίες έρχονται πολύ κοντά στις ακτές, ίσως για να νιώσουν άνετα.
Τα νερά γύρω από το Λονγκ Άιλαντ έχουν θερμανθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο φιλόξενα για τους καρχαρίες. Νέοι νόμοι προστατεύουν πλέον τα ψάρια bunker, που είναι την κύρια πηγή τροφής των καρχαριών.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι καρχαρίες κατευθύνονται πιο κοντά στην ακτογραμμή για να κυνηγήσουν τα άφθονα πλέον ψάρια bunker, αλλά επίσης σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούν πολύ κοντά σε ανθρώπους.