Balamani Amma: 113 χρόνια από τη γέννησή της – Το Google Doodle για τη «γιαγιά» της λογοτεχνίας των Μαλαγιαλάμ

Το σημερινό Google Doodle τιμά τη σπουδαία Ινδή ποιήτρια, Balamani Amma, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα το 1909 και θεωρείται η «γιαγιά» της λογοτεχνίας των Μαλαγιαλάμ, μίας γλώσσας που ομιλείται στην Κεράλα της Ινδίας.

Η Balamani Amma ήταν αποδέκτης αμέτρητων βραβείων για την ποίησή της, συμπεριλαμβανομένου του πιο αξιόλογου λογοτεχνικού βραβείου του έθνους, Saraswati Samman, και του δεύτερου υψηλότερου πολιτικού βραβείου της Δημοκρατίας της Ινδίας, Padma Vibhushanthe.

Η Balamani Amma δεν έλαβε ποτέ επίσημη εκπαίδευση ή εκπαίδευση, αλλά αντ’ αυτού εκπαιδεύτηκε στο σπίτι από τον θείο της, Nalapat Narayana Menon, ο οποίος ήταν επίσης δημοφιλής ποιητής της Μαλαισίας. Είχε μια εντυπωσιακή συλλογή βιβλίων και έργων, τα οποία η Amma μελέτησε σε νεαρή ηλικία. Στα 19 της παντρεύτηκε τον V.M. Nair, διευθύνοντα σύμβουλο και  συντάκτη της Mathrubhumi, μιας εφημερίδας των Μαλαγιαλάμ.

Το 1930, σε ηλικία 21 ετών, η Amma δημοσίευσε το πρώτο της ποίημα με τίτλο Kooppukai. Η πρώτη της αναγνώριση ως προικισμένης ποιήτριας ήρθε από τον πρώην ηγεμόνα του Βασιλείου του Κοτσίν, Παρικσίθ Ταμπουράν, ο οποίος της απένειμε το Sahithya Nipuna Puraskaram.

Balamani Amma

Ως άπληστη αναγνώστρια της ινδικής μυθολογίας, η ποίηση της Balamani Amma έτεινε να κάνει μια περιστροφή στην παραδοσιακή κατανόηση των γυναικείων χαρακτήρων. Τα πρώιμα ποιήματά της δόξασαν τη μητρότητα με ένα νέο φως – έγινε γνωστή ως η «ποιήτρια της μητρότητας». Τα έργα της υιοθέτησαν τις ιδέες και τις ιστορίες μυθολογικών χαρακτήρων, αλλά απεικόνιζαν τις γυναίκες ως ισχυρές φιγούρες που παρέμειναν συνηθισμένα ανθρώπινα όντα.

Τα πιο διάσημα έργα της Balamani Amma περιλαμβάνουν τα Amma (Mother – 1934), Muthassi (Grandmothe – 1962) και Mazhuvinte Katha (The story of the Axe – 1966).

Ο Balamani Amma έλαβε πολλά βραβεία και δημοσίευσε περισσότερες από 20 ανθολογίες ποίησης, πεζογραφίας και μεταφράσεις. Ήταν επίσης η μητέρα της Kamala Das, η οποία ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1984. Η Amma πέθανε το 2004 και η καύση της πραγματοποιήθηκε με πλήρεις κρατικές τιμές. Τα ποιήματά της που περιγράφουν την αγάπη της για τα παιδιά και τα εγγόνια της κέρδισαν τους τίτλους Amma (Μητέρα) και Muthassi (Γιαγιά) της ποίησης των Μαλαγιαλάμ.

Το Google Doodle για την Balamani Amma

Balamani Amma Google Doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ