Μπάιντεν για τα ιπτάμενα «μπαλόνια»: Κάθε άγνωστο αντικείμενο θα καταρρίπτεται

Ξεκάθαρος για το ότι κάθε άγνωστο αντικείμενο που απειλεί τους Αμερικανούς πολίτες θα καταρρίπτεται, ήταν στο διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν  , τονίζοντας ότι πίσω από τα ιπτάμενα «μπαλόνια» υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα και όχι οι κινεζικές αρχές.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τον εναέριο τους χώρο πιο προσεκτικά  από τότε που υψώθηκε το κατασκοπευτικό μπαλόνι.

«Κατόπιν σύστασης από τις αμερικανικές υπηρεσίες της χώρας, έδωσα εντολή να καταρρίψουμε αυτά τα τρία αντικείμενα λόγω κινδύνων για την εναέρια κυκλοφορία και επειδή δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο επιτήρησης ευαίσθητων εγκαταστάσεων», σημείωσε μεταξύ άλλων στο διάγγελμα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τόσο ο στρατός των ΗΠΑ όσο και του Καναδά εξακολουθούν να μελετούν το “μπαλόνι” που έχει καταρριφθεί προκειμένου να αλιεύσουν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία αντικείμενα.

Ιδιωτικής χρήσης “μπαλόνια”

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα αντικείμενα αυτά εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα , και πώς δεν είναι σίγουρο ότι σχετίζονται με τα κατασκοπευτικά “μπαλόνια” της Κίνας.

Η τελευταία εκτίμηση είναι ότι τα αντικείμενα ήταν ιδιωτικής χρήσης  υπογραμμίζει ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι “οποιοδήποτε αντικείμενο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών, θα καταρρίπτεται”.

Τέλος, όσον αφορά τα έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα των ιπτάμενων αντικειμένων, τονίζει ότι αυτά θα παραμείνουν απόρρητα, θα γνωστοποιηθούν όμως στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως εμφανίστηκε σήμερα έτοιμος να συνομιλήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σχετικά με τις καταρρίψεις των μπαλονιών, ζήτημα που προκάλεσε περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.  «Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι με σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Γιατί έκανε διάγγελμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε περιοριστεί μέχρι σήμερα σε ελάχιστα δημόσια σχόλια για τα απροσδιόριστα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν μετά το κινεζικό μπαλόνι, αλλά έσπασε τη σιωπή του αφού πλήθαιναν διαρκώς τα μέλη του Κογκρέσου που ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες. Είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να διερευνούν τα περιστατικά για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα τρία αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα που καταρρίφθηκαν: ένα πάνω από την Αλάσκα, ένα πάνω από τον Καναδά και ένα τρίτο που κατέληξε στα νερά της λίμνης Χιούρον.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς ήταν αυτά τα τρία αντικείμενα, αλλά επί του παρόντος τίποτα δεν υποδηλώνει ότι σχετίζονταν με το κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών ή ότι ήταν μέσα παρακολούθησης οποιασδήποτε άλλης χώρας», είπε ο Μπάιντεν.  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ενδεχομένως εντοπίστηκαν χάρη στην αυξημένη επαγρύπνηση των συστημάτων ραντάρ, στον απόηχο του επεισοδίου με το κινεζικό μπαλόνι. Συμπλήρωσε ότι επανεξετάζονται οι παράμετροι για το πότε θα εκτοξεύονται πύραυλοι για την κατάρριψη ιπτάμενων αντικειμένων.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα να ήταν «μπαλόνια που σχετίζονταν με ιδιωτικές εταιρίες, ψυχαγωγικά ή ερευνητικά ιδρύματα», είπε ο Μπάιντεν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ