Αργεντινή – Καταδικάστηκαν 4 βασανιστές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Δικαστήριο της Αργεντινής καταδίκασε χθες Δευτέρα τέσσερα πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας του ρόλου τους σε ένα μυστικό κέντρο κράτησης κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του λεγόμενου Σχεδίου Κόνδωρ, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή από τα στρατιωτικά καθεστώτα της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης. Σκοπός του: η εξόντωση αντιφρονούντων.

Οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί Ρολάντο Νερόνε και Όσκαρ Γκουτιέρες καταδικάστηκαν να εκτίσουν έξι χρόνια κάθειρξη, ο πρώην πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών Σέσαρ Ενσίσο 16 χρόνια κάθειρξη και ο ομοσπονδιακός αστυνομικός Χοσέ Φερέρ 25 χρόνια κάθειρξη, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Οι τέσσερις άνδρες ομολόγησαν την ενοχή τους στην κατηγορία ότι είχαν δράσει στο παλιό γκαράζ Automotores Orletti, στο δυτικό τμήμα του Μπουένος Άιρες.

Σε αυτόν τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος μετατράπηκε στο επίκεντρο του Σχεδίου στην Αργεντινή, κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες μέλη της αριστεράς της Αργεντινής, αλλά και της Ουρουγουάης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης στους Νερόνε, Γκουτιέρες και Φερέρ και 24 ετών κάθειρξης στον Ενσίσο.

Η πρώτη δίκη για το Σχέδιο Κόνδωρ, που πλέον η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ως εγκληματική οργάνωση, είχε αρχίσει τον Μάιο του 2016 στην Αργεντινή και ολοκληρώθηκε με την καταδίκη 15 πρώην στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικτάτορα Ρεϊνάλδο Μπινιόνε (1982-1983).

Στα υπόλοιπα κράτη που είχαν συμμετάσχει στο Σχέδιο, γενικά οι πρώην στρατιωτικοί δεν οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστηρίων λόγω των νόμων για τη χορήγηση αμνηστίας που θεσπίστηκαν.

Μεταξύ των 105 γνωστών θυμάτων του Σχεδίου Κόνδωρ, η πλειονότητα ήταν πολίτες της Ουρουγουάης (45). Θύματά του έπεσαν επίσης 22 πολίτες της Χιλής, 13 της Παραγουάης, 11 της Βολιβίας και 14 της Αργεντινής.

Οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες για το Σχέδιο και δεν πρόβαλαν καμία αντίρρηση στην εκτέλεσή του, αφού έβλεπαν στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής πιστούς συμμάχους που αναχαίτιζαν την προέλαση της αριστεράς εν μέσω του ψυχρού πολέμου.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ