Αποστολή στο Ισραήλ: Γάζα «ώρα μηδέν» – Οι ΗΠΑ και οι επικοινωνίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Με την χερσαία εισβολή στην Γάζα να είναι δεδομένη, οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες υπηκόους από το Ισραήλ τη στιγμή που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, βρίσκεται σε συνεχείς επικοινωνίες.

Ανταπόκριση από την Σντερότ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Το θέμα πλέον δεν είναι εάν θα γίνει αλλά πότε θα γίνει σε ποια έκταση και με πόση ένταση εισβολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Εκεί όπου δραστηριοποιείται η Χαμάς και καθημερινά προχώρα σε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον πόλεων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ισραηλινού Στρατού IDF έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6.000 ρίψεις ρουκετών και πυραύλων Κασάμ σε διάφορες πόλεις της χώρας ενώ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου και τις εκρήξεις έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι ανάμεσα τους και πολλά παιδιά στο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστράτευσαν πλοίο για να μεταφέρει Αμερικανούς από το Ισραήλ στην Κύπρο σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Καθώς το Ισραήλ κινείται προς εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, το πλοίο θα αναχωρήσει από το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα για τη Λεμεσό, παίρνοντας «υπήκοους ΗΠΑ και τα μέλη της οικογένειάς τους με έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε προειδοποίηση ασφαλείας που εξέδωσε χθες.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων ζουν στο Ισραήλ και 29 έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Άλλοι 15 αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των ομήρων που κρατά η Χαμάς μετά τις επιθέσεις.

Η αμερικανική πρεσβεία δεν ανέφερε πόσα άτομα θα μεταφερθούν στο πλοίο, αλλά είπε ότι “η επιβίβαση θα προχωρήσει με σειρά άφιξης και είναι σε περιορισμένη βάση”. Η επιβίβαση θα ξεκινήσει σήμερα στις 8:00 π.μ. (05:00 GMT).

Κάθε επιβάτης θα πρέπει να υπογράψει ένα έγγραφο που θα υπόσχεται να αποπληρώσει το κόστος του ταξιδιού και θα επιτρέπεται να μεταφέρει μόνο μία βαλίτσα. Όπως έγινε γνωστό, σε δεύτερο χρόνο θα κανονιστούν και ναυλωμένες πτήσεις από την Κύπρο για μεταφορά Αμερικανών υπηκόων που δε θα καταφέρουν να φτάσουν στο λιμάνι της Χάιφα σήμερα.

Η Ελλάδα

Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση στη Μέση Ανατολή, φαίνεται ο ρόλος που έχει διαδραματίσει η αμυντική διπλωματία που συστηματικά καλλιεργεί το ΓΕΕΘΑ εδώ και 4 χρόνια και εμβαθύνει με προσωπικές σχέσεις με τους ομολόγους του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από τον Αντιστράτηγο Osama Asκar της Αιγύπτου, τον Υποπτέραρχο Yousef Ahmed Al Hnaity της Ιορδανίας, τον Αντιπτέραρχο Eissa Saifbin Ablan Al Mazrouei των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον Πτέραρχο Fayyadh Bin Hamed Al-Ruwailli της Σαουδικής Αραβίας μέχρι τον Στρατηγό Joseph Aoun του Λιβάνου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει συναντηθεί με τους περισσότερους στις πρωτεύουσες των κρατών τους σε επίσημες επισκέψεις είτε τους έχει υποδεχθεί στην Αθήνα.

Αυτές τις στιγμές φαίνεται ο πραγματικός ρόλος του πυλώνα σταθερότητας της Ελλάδας ενώ δοκιμάζεται στην πράξη και ο «γαλάζιος συνασπισμός» της Μεσογείου, Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.

Μετα ραγδαίες εξελίξεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου και κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία κατ’ αρχήν με τον Αρχηγό των IDF Αντιστράτηγο Herzi Halevi, στον οποίο εξέφρασε τόσο την συμπαράσταση όσο και τα συλλυπητήριά του για τις τραγικές ανθρώπινες απώλειες Ισραηλινών (και όχι μόνον) πολιτών και στρατιωτικών από την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, επισημαίνοντας την ανάγκη ανθρωπιστικής προστασίας όλων των αμάχων.

Ο Στρατηγός Halevi τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο. Επιπλέον συζήτησαν για τα τρέχοντα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο Ισραήλ και στην Μέση Ανατολή γενικότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Αρχηγός του IDF επρόκειτο να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ την περασμένη εβδομάδα. Μια επίσκεψη που αναβλήθηκε λόγω των τραγικών γεγονότων. Οι δυο άνδρες είχαν συναντηθεί στο Ισραήλ στο πρώτο συνέδριο καινοτομίας των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιπέδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ το Σεπτέμβριο του 2022.

Επιπλέον ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ομολόγους του της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Σαουδικής Αραβίας, κατά τις οποίες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, τα τρέχοντα θέματα άμυνας και ασφάλειας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ