ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Το Μπερντγιάνσκ – σανίδα σωτηρίας από την κόλαση της Μαριούπολης

Είναι η μοναδική πόλη κοντά στην Μαριούπολη απ’ όπου μπορούν να αναχωρήσουν λεωφορεία με πρόσφυγες. Τώρα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε και δωρεάν καύσιμα σε όσους καταφέρουν να ξεφύγουν από την ισοπεδωμένη πόλη με δικό τους όχημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Λβιβ: Χρήστος Μαζανίτης

Τρεις νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανακοινώθηκαν από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίινα Βερεστσούκ.

Στην επαρχία του Ντονιέτσκ, που υπάγεται και η ισοπεδωμένη Μαριούπολη, γι’ ακόμη μια μέρα δεν προβλέπεται να φτάσουν λεωφορεία. Οποίος θέλει να φύγει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δικό του όχημα, αφού προηγουμένως βρει καύσιμα κι εν συνέχεια έχει μεγάλες δόσεις τύχης, περνώντας από τα ρωσικά οδοφράγματα και τους βομβαρδισμένους δρόμους και χωριά.

Ο πιο κοντινός ενδιάμεσος σταθμός από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια, είναι η πόλη Μπερντγιάνσκ, περίπου 90 χλμ δυτικά της Μαριούπολης, στον δρόμο προς Μελιτόπολη. Αυτό σημάνει ότι με περίπου 8-10 λίτρα καύσιμο μπορεί όποιος πάρει το ρίσκο να φύγει από την φλεγόμενη Μαριούπολη να φτάσει στο Μπερντγιάνσκ. Από εκεί, όπως ανακοίνωσε η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης θα διατίθεται ηθικά για τους κατοίκους της Μαριούπολης δωρεάν καύσιμα προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν στην πόλη Ζαπορίζια. Εκεί απ’ όπου οδικώς θα μπορούν να συνεχίσουν είτε προς τα σύνορα με την Πολωνία είτε προς τα σύνορα με την Μολδαβία και την Ρουμανία.

Από τη Ζαπορίζια θα μπορούν επιπλέον όσοι θέλουν να πάρουν το τρένο που οδηγεί προς την Πολωνία και από εκεί στην Ευρώπη.

Επίσης όπως ανακοινώθηκε από τις ουκρανικές αρχές, 34 λεωφορεία από την Ζαπορίζια θα βρίσκονται στην πόλη Μπερντγιάνσκ για να διευκολύνουν όσους κατοίκους της Μαριούπολης καταφέρουν να φτάσουν ως εκεί.

Χθες λεωφορεία αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν από Ζαπορίζια με τελικό προορισμό την Μελιτόπολη.

Μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν πιθανότητες να ανοίξουν ορισμένοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανέφερε η Ιρίνα Βερστσουκ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι “Ukraine 24”, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε την πιθανότητα δημιουργίας νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων σε πρόσθετη περιοχή που προέκυψε μετά τις τρέχουσες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, η αντιπροσωπεία μας είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε μεγάλες πόλεις όπως το Chernihiv, το Kharkiv, το Kherson και η περιοχή, η περιφέρεια της πρωτεύουσας και φυσικά η Μαριούπολη. Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανοίξουμε αυτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να μην είναι αξιόπιστη. Παρά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της ότι αποσύρουν στρατεύματα από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, πρέπει να είμαστε ισχυροί, συγκεντρωμένοι και ανθεκτικοί μέχρι τέλους. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, οι νέες εικόνες από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη προκαλούν σοκ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ