ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: «Έλληνες της Μαριούπολης εξαφανίζονται στη Ρωσία»

Σοκαριστικές καταγγελίες της Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρας Προτσένκο, που έφυγε από την Μαριούπολη ζώντας πάνω από 20 μέρες στα καταφύγια μετά την εισβολή της Ρωσίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Λβιβ: Χρήστος Μαζανίτης

Η Αλεξάνδρα Προτσένκο έζησε για πάνω από 20 μέρες μέσα σε ένα καταφύγιο μαζί με 19 άτομα, στην Μαριούπολη. Κατάφερε μετά από πολυήμερο ταξίδι να ξεφύγει από την κόλαση του πολέμου και να φτάσει στην Λβιβ, στην δυτική Ουκρανία, απ’ όπου μετά από λίγες ώρες ξεκίνησε το ταξίδι της για την Ρουμανία και από εκεί για την Ελλάδα.

Μιλώντας αποκλειστικά για το enikos.gr η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας αποκάλυψε πως οι Ρώσοι την είχαν στοχοποιήσει συμπεριλαμβάνοντας την σε λίστα με καταζητούμενους που έπρεπε οπωσδήποτε να συλλάβουν εισβάλλοντας στην Μαριούπολη.

«Με ενημέρωσε πολύ πριν γίνει η εισβολή ένας ρωσόφωνος φίλος μου από το Κίεβο. Δεν τον πίστεψα. Δεν πίστευα ότι θα γίνει η εισβολή», λέει.

Ο λόγος όπως ισχυρίζεται ήταν για όσα η ίδια έγραφε υπέρ της Ουκρανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όμως το πιο ανατριχιαστικό είναι η αποκάλυψη που κάνει για τους Έλληνες της περιοχής. Οι αυτονομιστές του Ντονμπάς, οι μαχητές του DNR, έχουν εγκαταστήσει τοποτηρητές οι οποίοι πηγαίνουν πόρτα πόρτα στα ελληνικά χωριά, καταγράφοντας ποιοι Έλληνες βρίσκονται εκεί. Πρόκειται όπως λέει για ένα φακέλωμα όλων των κατοίκων των χωριών της Μαριούπολης.

Ταυτόχρονα μέσα στην Μαριούπολη Ρώσοι στρατιώτες, όπως καταγγέλλει η κυρία Προτσένκο, επιβιβάζουν με τη βία κατοίκους σε λεωφορεία, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, τους οποίους μεταφέρουν είτε προς το Ντονιέτσκ είτε προς τη Ρωσία. «Τους παίρνουν χαρτιά και τους υποχρεώνουν να υπογράψουν ένα χαρτί ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα μείνουν στη Ρωσία και δεν θα προσπαθήσουν να φύγουν από τη χώρα», μας λέει η κυρία Προτσένκο.

Μάλιστα όπως καταγγέλλει οικογένειες έχουν χωριστεί και έχουν χάσει την επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί στην Ρωσία. Η πρόεδρος λέει στο enikos.gr ότι τους μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία στην Σιβηρία, όπου είναι αδύνατος ο εντοπισμός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ενικός.gr για όλα τα παραπάνω καταγγελόμενα έχει ενημερωθεί πλήρως και το υπουργείο εξωτερικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ