ΑΠΟΣΤΟΛΗ Μαριούπολη: Το «περιδέραιο της Αζοφικής» σε πολεμικό κλοιό

Η περιοχή με τους 150.000 Έλληνες ομογενείς βρίσκεται σε κλοιό από ρωσικά στρατεύματα και ισχυρή παρουσία του ουκρανικού στρατού.

Αποστολή Ουκρανία: Χρήστος Μαζανίτης

Έχει χαρακτηριστεί ως το «περιδέραιο της Αζοφικής» και όχι άδικα. Η Μαριούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αζοφικής, με εξαιρετικές υποδομές, εργοστάσια και ένα μεγάλο λιμάνι, μαζί με ναυπηγείο. Αποτελεί το οικονομικό κέντρο των περιοχών που βρέχει η Αζοφική θάλασσα αλλά και της ενδοχώρας, ως το Ντόνετσκ.

Πριν την υπογραφή της συνθήκης του Μινσκ ΙΙ και πριν την ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης, οι ρωσόφιλοι είχαν το πάνω χέρι στην Μαριούπολη. Μετά την κατάπαυση του πυρός το 2015 ο ουκρανικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της Μαριούπολης και των γύρω περιοχών.

Πλέον, μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου και την ανακοίνωση ότι πλέον η συνθήκη του Μινσκ είναι ανενεργή, οι πιθανότητες ρωσικής εισβολής στην Μαριούπολη είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Ουκρανία

Τα γεγονότα ρίχνουν βενζίνη στην φωτιά που έχει ανάψει. Πάνω από 15 πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου έχουν περάσει από το Σάββατο τα στενά της Κριμαίας και έχουν αναπτυχθεί στον κόλπο της Αζοφικής. Μεταξύ των πλοίων βρίσκονται αποβατικά και αμφίβια και δυνάμεις πεζοναυτών.

Ο ουκρανικός στρατός έχει πραγματοποιήσει μεγάλη κινητοποίηση με άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό προς τα χωριά της πρώτης γραμμής, όπως Τσερμαλίκ και Γρανίτνε αλλά και ανατολικότερα προς το Νοβοαζόσκ, όπου έχει καταγράφει από την άλλη πλευρά μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση επίσης.

Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής της Μαριούπολης ώστε να θέλουν τόσο πολύ οι αυτονομιστές να την προσαρτήσουν; Εκτός των παραπάνω – οικονομικών στοιχείων – η Μαριούπολη θα δώσει στην επαρχία του Ντόνετσκ πρόσβαση στην θάλασσα και η Αζοφική θα μετατραπεί αυτομάτως σε μια ρωσική λίμνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ