ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ψάχνουν ελπίδα μέσα από τα καταφύγια οι Έλληνες της Μαριούπολης

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, που έχασε το σπίτι της από τους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις μίλησε από το καταφύγιο αποκλειστικά στο enikos.gr.

του Χρήστου Μαζανίτη

Από τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία και τους βομβαρδισμούς στα χωριά της Μαριούπολης και αργότερα στα περίχωρα της πόλης, οι κάτοικοι δοκιμάζονται σκληρά.

Από τις 27 Φεβρουαρίου η Μαριούπολη έχει μείνει χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα συνεπώς και χωρίς θέρμανση. Οι τηλεπικοινωνίες κατέρρευσαν κι έτσι ήταν δύσκολη και παραμένει η όποια απόπειρα επικοινωνίας με τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η περικύκλωση που έχει γίνει από τις ρωσικές δυνάμεις καθώς και τους αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας ανεξάρτητης της επαρχίας του Ντόνμπας έχουν στραγγαλίσει την πόλη, αποκόπτοντας τον ανεφοδιασμό με βασικά αγαθά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν και την απειλή της πείνας.

Από τη μία οι βόμβες και οι σφαίρες από την άλλη η πείνα και το κρύο έχουν κάνει τη ζωή στα καταφύγια δυσβάσταχτη και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο υπογράφων έζησε για σχεδόν τρεις εβδομάδες τον πόλεμο στην Ουκρανία και πώς αυτός κορυφώθηκε με την περικύκλωση της Μαριούπολης.

Από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες κανείς από τους Έλληνες της περιοχής δεν είχε καταφέρει να απαντήσει στα μηνύματα, που τους είχα στείλει. Μέχρι που χθες η πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων Ουκρανίας που βρίσκεται εγκλωβισμένη στην Μαριούπολη επικοινώνησε μέσω μηνυμάτων μαζί μου.

Μιλώντας αποκλειστικά στο enikos.gr η κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο ανέφερε ανέφερε: «Δεν είμαστε καλά Χρήστο μου. Είμαστε στα υπόγεια. Από πάνω μας βομβαρδίζουν».

Η κυρία Προτσένκο έμεινε στην Μαριούπολη μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί τον τόπο της, την πόλη της, το σπίτι της. Η ίδια προσπάθησε να επικοινωνήσει και με τον Έλληνα πρόξενο στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος για 13η μέρα στο κτίριο του ΟΑΣΕ μαζί με ακόμη 102 ψυχές. Δεν μπορώ να τον βρω Δεν απαντάει κανένα τηλέφωνο ανέφερε η κυρία Προτσένκο στην αποκλειστική επικοινωνία που είχε μαζί μου.

Όπως ανέφερε η ίδια “η ανιψιά της Μαρία και ακόμη 18 άτομα βρίσκονται σε ένα καταφύγιο υπόγειο χωρίς ρεύμα μέσα στο κρύο χωρίς νερό και με λίγα τρόφιμα. Το δικό μου σπίτι βομβάρδισαν” μου είπε κυρία Προτσένκο με μία απεγνωσμένη κραυγή όποιος μπορεί να βοηθήσει.

Οι φωτογραφίες με την Αλεξάνδρα Προτσένκο είναι από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Μαριούπολη, 2 ημέρες πριν ξεσπάσει η κόλαση των βομβαρδισμών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ