Αποκαλύφθηκαν τα μυστικά δωμάτια της πυραμίδας της Σαχούρα

Η πυραμίδα χτίστηκε πριν από 4.400 χρόνια για να τιμήσει τον Αιγύπτιο φαραώ Σαχούρα της Πέμπτης Δυναστείας. Νέες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει οκτώ άγνωστους μέχρι τώρα αποθηκευτικούς χώρους.

Μια ομάδα από το Julius-Maximilians-Universität του Würzburg εξερεύνησε το μνημείο ως μέρος ενός έργου συντήρησης και αποκατάστασης. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μυστικά δωμάτια μέσα στην Πυραμίδα της Σαχούρα που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τα αρχαία μυστικά της.

Η έρευνά τους αποκάλυψε έναν αριθμό αποθηκών που δεν είχαν τεκμηριωθεί στο παρελθόν. «Αυτό το πρωτοποριακό έργο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην κατανόηση της πυραμίδας Σαχούρα και της ιστορικής της σημασίας», είπε η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ.

Η Πυραμίδα της Σαχούρα χτίστηκε στα τέλη του 26ου έως τον 25ο αιώνα π.Χ. για τον Σαχούρα (επίσης γνωστό ως Σαχούρε), τον δεύτερο βασιλιά της Πέμπτης Δυναστείας και τον πρώτο βασιλιά που θάφτηκε στο Αμπουσίρ.

Η βασιλεία του Σαχούρα χαρακτηρίστηκε από ειρήνη και ευημερία, σύμφωνα με το Ancient Origins. «Μεταξύ άλλων, ο Σαχούρε έκανε εμπόριο με ξένες χώρες, ανέπτυξε ναυτικό και άνοιξε ορυχεία», εξήγησε ο καθηγητής.

Η πυραμίδα ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1836 από τον John Perring, έναν μηχανικό που εργαζόταν υπό τον συνταγματάρχη Howard Vyse, πριν εξερευνηθεί περαιτέρω από τον αιγυπτιολόγο Ludwig Borchardt το 1907.

Τώρα, περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες μπήκαν ξανά μέσα στην αρχαία πυραμίδα. Η ομάδα αρχικά ξεκίνησε να σταθεροποιήσει την υποδομή της πυραμίδας για να αποτρέψει την κατάρρευσή της.

πυραμίδα
Ο Mohamed Khaled στο εσωτερικό της πυραμίδας της Σαχούρα

Ένα μυστικό πέρασμα και τα μυστήρια της πυραμίδας

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη σάρωση λέιζερ, πραγματοποίησαν λεπτομερείς έρευνες μέσα στην πυραμίδα. Αυτό τους επέτρεψε να δημιουργήσουν ολοκληρωμένους χάρτες τόσο των εκτεταμένων εξωτερικών περιοχών όσο και των στενών διαδρόμων και θαλάμων στο εσωτερικό.

Αποκάλυψε επίσης ένα μυστικό πέρασμα που οδηγούσε σε οκτώ αποθήκες που δεν είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν. Οι οροφές και τα δάπεδα αυτών των δωματίων έχουν «καταστραφεί πολύ», και παραμένει ασαφές τι ακριβώς ήταν αποθηκευμένο εκεί.

«Αν και το βόρειο και το νότιο τμήμα αυτών των περιοδικών, ειδικά η οροφή και το αρχικό δάπεδο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, τα υπολείμματα των αρχικών τοίχων και των τμημάτων του δαπέδου εξακολουθούν να είναι ορατά», σημείωσε η ομάδα.

Έχοντας ανακαλύψει τα μυστικά δωμάτια, η ομάδα ξεκίνησε να τα επαναφέρει στην παλιά τους αίγλη. «Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, επιδιώχθηκε μια ισορροπία μεταξύ συντήρησης και παρουσίασης για να διασφαλιστεί η δομική ακεραιότητα των δωματίων, καθιστώντας τα προσβάσιμα για μελλοντική μελέτη και ενδεχομένως στο κοινό», είπαν.

Η ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην επίλυση των μυστηρίων που παραμένουν σχετικά με την Πυραμίδα της Σαχούρα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου κατασκευής της και του τι ήταν αποθηκευμένο στα μυστικά δωμάτια.  

«Η ανακάλυψη και η αποκατάσταση των αποθηκών αναμένεται να φέρει επανάσταση στην άποψη της ιστορικής ανάπτυξης των πυραμιδικών κατασκευών και να αμφισβητήσει τα υπάρχοντα παραδείγματα στο πεδίο», κατέληξαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ