Αποχώρησαν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν – Ταλιμπάν: «Γράψαμε ιστορία»

Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες που απέμεναν στο Αφγανιστάν αποχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας 30 Αυγούστου 2021 από τη χώρα, αφήνοντάς την στα χέρια των Ταλιμπάν, των εχθρών τους επί 20 χρόνια, βάζοντας τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν. Ο τελευταίος Αμερικανός πολίτης έφυγε από τη χώρα το μεσημέρι, πριν από περίπου 12 ώρες.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ επιβιβάστηκε στην τελευταία πτήση ενός C-17 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο.

«Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19.29 (22.29 ώρα Ελλάδας) της 30ης Αυγούστου» είπε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Μολονότι οι στρατιωτικές εκκενώσεις τελείωσαν, συνεχίζεται η διπλωματική αποστολή για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και οι επιλέξιμοι Αφγανοί θα μπορέσουν να φύγουν», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε, οι Αμερικανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 πολίτες από τη χώρα.

Με πυροβολισμούς στον αέρα γιορτάζουν οι Ταλιμπάν

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη άκουσαν πυρά από διαφορετικές θέσεις υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος να ανταλλάσσουν συγχαρητήρια σε σημεία ελέγχου στη λεγόμενη πράσινη ζώνη.

 

 «Γράψαμε ιστορία»

«Γράψαμε ιστορία», πανηγύρισε αξιωματούχος των Ταλιμπάν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

«Γράψαμε για άλλη μια φορά ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε», ανέφερε μέσω Twitter ο Ανάς Χακάνι, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος. «Είμαι πολύ ευτυχής έπειτα από είκοσι χρόνια τζιχάντ (σ.σ. ‘ιερού πολέμου’), θυσιών και δυσκολιών, που έχω την ικανοποίηση να βλέπω αυτές τις ιστορικές στιγμές».

FAA: Δεν υπάρχει πλέον υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ δεν διαθέτει πλέον υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο αμερικανικός στρατός είχε αναλάβει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου για να διευκολυνθεί η εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Η FAA σημείωσε ότι οποιοδήποτε αεροπλάνο θέλει να προσγειωθεί στην Καμπούλ ή περνά από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν θα πρέπει να επιδεικνύει «μεγάλη προσοχή».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ