Από τον Νότο… στον “γερμανικό παράδεισο”

Από τον Νότο… στον “γερμανικό παράδεισο”

 

Η Γερμανία προσελκύει και πάλι μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταναστών. Η Badische Zeitung σχολιάζει:

«Με μια πρώτη ματιά, η φυγή των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ελλήνων και των Ιταλών ανακουφίζει καταρχάς τις χώρες που πλήττονται από την κρίση. Λιγότεροι άνεργοι σημαίνει λιγότερη δυσαρέσκεια και μικρότερο κοινωνικό κόστος. Στην ιδανική περίπτωση, όταν η οικονομία στις χώρες αυτές ανακάμψει, πολλοί θα επιστρέψουν με επαγγελματική εμπειρία και την εμπειρία του εξωτερικού. Παράλληλα όμως η μετανάστευση σημαίνει απώλεια εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Εάν η Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα απομυζήσει την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό που προς το παρόν ωφελεί τους πάντες, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να βλάψει τη νότια Ευρώπη».

 

Η Tagesspiegel επιγράφει το ρεπορτάζ της με τον τίτλο «Όλο και περισσότεροι θέλουν να πάνε στον γερμανικό παράδεισο» και παρατηρεί: «σταθερή οικονομία, μικρές πιθανότητες να περιέλθει σε κρίση – η Γερμανία είναι η χώρα πρότυπο της ευρωζώνης. Άνθρωποι, κυρίως από τις χώρες του νότου την κατακλύζουν. Το 2012 ήρθαν στη Γερμανία οι περισσότεροι μετανάστες μετά το 1995».

Η Osnabrücker Zeitung υπογραμμίζει το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Γερμανίας και τις δυνατότητες να επωφεληθούν οι γερμανικές επιχειρήσεις από την έλευση των νέων μεταναστών. Ωστόσο επισημαίνει:

«Επιχειρήσεις, δήμοι και κοινότητες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα κλίμα στο οποίο να αισθάνονται άνετα οι νέοι μετανάστες. Αυτή η κουλτούρα του καλωσορίσματος σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει. Όταν για παράδειγμα επιχειρήσεις στην περιοχή του Όσναμπρικ αναζητούν άμεσα εργατικό δυναμικό «αλλά όχι ξένους» βλάπτουν τόσο τους ίδιους όσο και την οικονομία».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ