Απελευθερώσεις στο Ιράν

Απελευθερώσεις στο Ιράν

Η ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτοντέχ, η οποία ήταν φυλακισμένη για τη δράση της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απελευθερώθηκε χθες μαζί με άλλους αντιπολιτευόμενους, μια εβδομάδα πριν από μια πολυαναμενόμενη ομιλία του νέου προέδρου Χασάν Ροχανί ενώπιον του ΟΗΕ.

Ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής ιερωμένος που εξελέγη τον Ιούνιο, υποσχέθηκε περισσότερη ελευθερία στη χώρα του, όπου πολλές χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της αμφισβήτησης που ακολούθησε την επανεκλογή του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, τον Ιούνιο του 2009.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την έξοδό της από τη φυλακή, η Σοτουντέχ επιβεβαίωσε πως “απελευθερώθηκε οριστικά”. Διαβεβαίωσε πως έχει την “άδεια” να ασκήσει και πάλι το δικηγορικό επάγγελμα και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Σοτουντέχ είπε πως είναι σε “καλή” φόρμα σωματικά και ψυχολογικά παρά τις δύσκολες συνθήκες φυλάκισής της ιδιαίτερα λόγω της “ψυχολογικής πίεσης, της βαριάς ατμόσφαιρας από τα μέτρα ασφαλείας και του γεγονότος ότι δεν μπορούσε να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις”.

Στην Ουάσινγκτον, μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Μαρί Χαρφ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση των κρατουμένων και δήλωσε πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος Ροχανί “θα συνεχίσει να σέβεται τις υποσχέσεις του προς τον ιρανικό λαό” ότι θα του προσφέρει περισσότερες ελευθερίες. “Σήμερα ανανεώνουμε τις εκκλήσεις μας προς το Ιράν να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους συνείδησης από τις φυλακές του”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε επίσης την απελευθέρωση της ιρανής δικηγόρου λέγοντας πως “ελπίζει να δει και άλλες βελτιώσεις στον τομέα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Ιράν υπό τη διακυβέρνηση του προέδρου Ροχανί”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του για το “σημαντικό θετικό σήμα” που έστειλαν οι αρχές με την απελευθέρωση της Σοτουντέχ, η οποία είχε τιμηθεί το 2012 με το βραβείο Ζαχάροφ που απονέμεται από τους ευρωβουλευτές.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) και η Διεθνής Αμνηστία κάλεσαν επίσης την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει “όλους τους κρατούμενους συνείδησης”.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, εκτός από την Σοτουντέχ απελευθερώθηκαν επίσης 13 άλλες προσωπικότητες που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης του 2009.

Το ISNA αναφέρει τους Μοχσέν Αμινζαντέχ, υφυπουργό Εξωτερικών του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005), ο οποίος είχε καταδικασθεί για τη συμμετοχή του σε συγκεντρώσεις και επειδή είχε δώσει συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, το μεταρρυθμιστή αξιωματούχο Φαϊζολάχ Αραμπσορχί, καθώς και το μεταρρυθμιστή δημοσιογράφο Μαχσά Αμιραμπαντί.

Οι αποφυλακίσεις αυτές δεν έγιναν “άσχετα από την ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών”, στις 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε πηγή στους κόλπους του συντηρητικού ρεύματος, προσθέτοντας ότι “μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες αποφυλακίσεις”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ