Συγκίνηση στο τελευταίο “αντίο” στον πρίγκιπα Φίλιππο – Συντετριμμένη η βασίλισσα Ελισάβετ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε ενός λεπτού σιγή την ώρα που η βασιλική οικογένεια προσερχόταν ενωμένη στην τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος επί περισσότερες από επτά δεκαετίες υποστήριξε αδιαλείπτως την βασίλισσα Ελισάβετ και υπηρέτησε το στέμμα.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, συντετριμμένη η βασίλισσα αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε σύμφωνα με τα δικά της λόγια η «δύναμη» και το «στήριγμά» της.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας. Ήταν στολισμένο με το μπουκέτο από λευκά τριαντάφυλλα, κρίνα και γιασεμί που τοποθέτησε η βασίλισσα. Μαζί και το ναυτικό του πηλήκιο και το σπαθί του. Τοποθετήθηκε στην πράσινη στρατιωτική Land Rover και συνοδεύθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από την πομπή μελών της οικογένειάς του με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε το φέρετρο με την βασιλική Bentley.

Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος. Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελετή της κηδείας ξεκίνησε με τον Πρωθιερέα του Ουίνδσορ να αποτίει φόρο τιμής στην «ακλόνητη πίστη» του πρίγκιπα Φίλιππου προς την βασίλισσα, το θάρρος και το ψυχικό του σθένος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έδωσε τις ευλογίες του κατά την ολοκλήρωση της λιτής τελετής.

Στην συνέχεια, το φέρετρο κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη, υπό τους θρηνητικούς ήχους της γκάιντας του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας. Εκεί θα παραμείνει περιμένοντας την βασίλισσα Ελισάβετ. Στην συνέχεια, το ζεύγος θα μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία, στο παρεκκλήσι του μνημείου του βασιλέα Γεωργίου του 6ου, πατέρα της Ελισάβετ.

Αν και είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για να μην συγκεντρωθεί πλήθος κατά την διάρκεια της τελετής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ήταν οι πολίτες που προσήλθαν με λουλούδια στα χέρια.

Βούρκωσε ο πρίγκιπας Κάρολος

«Μία εικόνα, χίλιες λέξεις», λένε οι Κινέζοι και ταιριάζει γάντι στην περίσταση… Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αποχαιρετούν αυτή την ώρα τον πρίγκιπα Φίλιππο που άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν τα 100 χρόνια ζωής και ο φωτογραφικός φακός “συνέλαβε” τον πρίγκιπα Κάρολο να αποχαιρετά βουρκωμένος τον πατέρα του.

Σε τέτοιες στιγμές το πρωτόκολλο δεν έχει σημασία, διότι δεν παύει ο γιος, ακόμη και αν αυτός είναι «γαλαζοαίματος», να αποχαιρετά τον πατέρα.

Ο λευκός σταυρός στο φέρετρό του

Το φέρετρο του πρίγκιπα Φιλίππου καλύπτεται από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα. Στο άνω αριστερό τμήμα είναι οι τρεις λέοντες που συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο που είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του. Κάτω αριστερά υπάρχουν οι άσπρες και μαύρες λωρίδες που είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Η γυμνόστηθη γυναίκα που προκάλεσε πανικό έξω από το κάστρο του Ουίνδσορ

Αναστάτωση προκλήθηκε πριν από λίγο έξω από το κάστρο του Ουίνδσορ, όπου τελείται η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου. Ο λόγος; Μία γυμνόστηθη γυναίκα που έκανε την εμφάνιση της την ώρα που το συγκεντρωμένο πλήθος τηρούσε ενός λεπτού σιγή.

Τα κίνητρα της ενέργειας αυτής παραμένουν άγνωστα, ωστόσο προκλήθηκε αναστάτωση έξω από το κάστρο που θυμίζει «φρούριο» από τα αστυνομικά μέτρα.

Έσπασε ο “πάγος” μεταξύ Ουίλιαμ και Χάρι

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου έφερε κοντά τα αδέλφια Ουίλιαμ και Χάρι. Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες τον τελευταίο καιρό, σε σημείο που σύμφωνα με φήμες δεν είχαν καμία επαφή μεταξύ τους.

Τα δύο αδέρφια κατά την διάρκεια της πομπής της σωρού του Δούκα του Εδιμβούργου δεν περπάτησαν πλάι – πλάι, αλλά αναμεσά τους ήταν ο ξάδερφός τους Πίτερ Φίλιπς.

Ωστόσο, μετά το τέλος της τελετής τα δύο αδέλφια συναντήθηκαν και φάνηκε πως συνομίλησαν μεταξύ τους. Αξίζει να σημειωθεί πως εκεί ήταν και η Κέιτ Μίντλετον και μάλιστα όλοι μαζί αποχώρησαν περπατώντας από το κάστρο του Ουίνδσορ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ