Άντονι Αλμπανέζι: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας – Ήττα για τους Συντηρητικούς του Σκοτ Μόρισον

Τη Δευτέρα θα σχηματίσει ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας, μετά την εκλογική ήττα, το Σάββατο, του συντηρητικού συνασπισμού, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον. Ο επικεφαλής των Εργατικών, που ανακτούν την εξουσία έπειτα από εννέα χρόνια, θα ορκιστεί ως ο 31ος πρωθυπουργός της χώρας.

Πολλά από τα στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος του Σκοτ Μόρισον ηττήθηκαν σε παραδοσιακά τους προπύργια από ανεξάρτητους υποψήφιους – κυρίως γυναίκες, που έδωσαν έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία στην ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, την ισότητα των φύλων, την ακεραιότητα. Οι ανεξάρτητοι και οι καλές επιδόσεις των Πρασίνων μείωσαν επίσης τα ποσοστά των Εργατικών.

Το Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας θα σχηματίσει τη Δευτέρα τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, καθώς η άνευ προηγουμένου υποστήριξη που εξασφάλισαν οι Πράσινοι και ανεξάρτητοι οικολόγοι υποψήφιοι συνέβαλαν να λάβει τέλος σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης των συντηρητικών. Το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα παρέμενε τέσσερις ως πέντε έδρες κάτω από την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (περίπου 72, ενώ χρειάζεται 76 από τις 151) με περίπου δέκα έδρες να μένουν να κριθούν στο νήμα, σύμφωνα με το αυστραλιανό ABC News. Ενδέχεται κατά συνέπεια να χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων ή μικρότερων κομμάτων για να επιστρέψει στην εξουσία, για πρώτη φορά από το 2013.

Ο ηγέτης των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε πως θα ορκιστεί 31ος πρωθυπουργός αύριο, προτού αναχωρήσει για το Τόκιο, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Quad την Τρίτη, μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

«Θέλω να αλλάξω τη χώρα. Θέλω να αλλάξω την πολιτική σε αυτή τη χώρα», είπε ο Αλμπανέζι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ήταν ανάμεσα στους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον Αλμπανέζι για τη νίκη του, ενώ σε αυτούς προστέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα μπορεί να μην ανακοινωθούν παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες. Η καταμέτρηση των 2,7 εκατ. επιστολικών ψήφων -πρόκειται για αριθμό ρεκόρ- θα αρχίσει το απόγευμα της Κυριακής. Εάν κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι ανεξάρτητοι θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, ειδικά για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο υπαρχηγός των Εργατικών Ρίτσαρντ Μαρλς εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν εντέλει ικανό αριθμό εδρών για να κυβερνήσουν μόνοι.

Ο Μπάρναμπι Τζόις, ο ηγέτης του ήσσονος εταίρου στην απερχόμενη κυβέρνηση των Φιλελεύθερων, του Εθνικού Κόμματος, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται «ισχυρή κυβέρνηση», που πρέπει να υποστηριχθεί, αλλά και να λογοδοτεί. «Πρέπει λοιπόν από καλή κυβέρνηση να γίνουμε καλή αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Τζόις στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ποιος είναι ο Άντονι Αλμπανέζι

Ο ηγέτης των Εργατικών της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι είναι μόλις ο τέταρτος ηγέτης Εργατικού Κόμματος, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που “εκθρονίζει” φιλελεύθερο πρωθυπουργό, παρ’ ότι η νίκη του στις χθεσινές εκλογές ήταν ουσιαστικά η απόρριψη του απερχόμενου συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον και της πολιτικής του σφραγίδας.

Μοναχογιός ανύπανδρης μητέρας, η οποία τον μεγάλωσε σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών σε υποβαθμισμένο προάστιο του Σίδνεϊ, με μοναδικό της εισόδημα μια σύνταξη αναπηρίας, ο “Αλμπο”, όπως είναι το υποκοριστικό του από τότε που ήταν παιδί, έχει προφανώς διαμορφώσει χαρακτήρα χάρη στην αφετηρία του στη ζωή.  Eίναι επίσης ήρωας της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και, όπως ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του, είναι ο μοναδικός υποψήφιος πρωθυπουργός στα 121 χρόνια του θεσμού που δεν έχει “αγγλοκέλτικο επίθετο”. Οι φίλοι του προφέρουν το όνομά του “Αλμπανέζ”, αλλά η σωστή προφορά του είναι Αλμπανέζι, καθώς ο βιολογικός του πατέρας ήταν Ιταλός.

Ο Αλμπανέζι αναφέρθηκε επανειλημμένως στη διάρκεια των έξι εβδομάδων προεκλογικής του εκστρατείας στα μαθήματα ζωής που πήρε από την δύσκολη παιδική του ηλικία. Η εκστρατεία των Εργατικών, άλλωστε, επικεντρώθηκε σε πολιτικές περιλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης των αγοραστών πρώτης κατοικίας που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές των ακινήτων και τη στασιμότητα των μισθών.

Οι Εργατικοί έχουν επίσης δεσμευτεί στην παροχή φθηνότερων παιδικών σταθμών για τους εργαζόμενους γονείς και καλύτερων συνθηκών για τους οίκους ευγηρίας.

“Λέει πολλά για τη σπουδαία χώρα μας ότι ο γιος μιας ανύπανδρης μητέρας με σύνταξη αναπηρίας, που μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες στο Κάμπερνταουν μπορεί και βρίσκεται απόψε ενώπιόν σας ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Κάθε γονιός θέλει οι απόγονοί του να έχουν περισσότερα από ό,τι είχε εκείνος. Η μητέρα μου ονειρεύτηκε μια καλύτερη ζωή για εμένα. Και εύχομαι το ταξίδι μου στη ζωή να εμπνεύσει τους Αυστραλούς να φθάσουν μέχρι τα αστέρια”.

Για να αποφύγει το στίγμα του “νόθου παιδιού” σε μια ρωμαιοκαθολική οικογένεια της εργατικής τάξης, στην κοινωνικά συντηρητική περίοδο του 1960, στην Αυστραλία, ο Αλμπανέζι είχε μάθει από τη μητέρα του ότι ο Ιταλός πατέρας του, ο Κάρλο Αλμπανέζι, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο λίγο μετά τον γάμο του με την Ιρλανδο-αυστραλή μητέρα του Μεριάν Έλερι, στην Ευρώπη.

Η μητέρα του, η οποία έβγαλε αναπηρική σύνταξη λόγω της χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας από την οποία έπασχε, του είπε την αλήθεια όταν εκείνος ήταν 14 ετών: Ο πατέρας του δεν ήταν νεκρός και οι γονείς του ποτέ δεν παντρεύτηκαν. Ο Κάρλο Αλμπανέζι ήταν θαλαμηπόλος σε κρουαζιερόπλοιο, όταν γνώρισε τη μητέρα του Άντονι το 1962, στη διάρκεια του μοναδικού ταξιδιού που έκανε εκείνη στο εξωτερικό.

Εκείνη επέστρεψε στο Σίδνεϊ έπειτα από επτά μήνες ταξιδιού μέσω της Ασίας στη Βρετανία και στην ηπειρωτική Ευρώπη, σχεδόν τεσσάρων μηνών έγκυος, σύμφωνα με τη βιογραφία του Αλμπανέζι που κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο “Αλμπανέζι: Μιλώντας Χωρίς Περιστροφές”.

Η μητέρα του ζούσε με τους γονείς της σε εργατική κατοικία στο Κάμπερνταουν όταν γεννήθηκε εκείνος, το μοναχοπαίδι της, στις 2 Μαρτίου του 1963. Από αφοσίωση στη μητέρα του και από τον φόβο να μην την πληγώσει, περίμενε να αναζητήσει τον βιολογικό του πατέρα μετά τον θάνατό της το 2002. Πατέρας και γιος συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε πολύ καλό κλίμα το 2009 στη γενέτειρα του πατέρα στην πόλη Μπαρλέτα, στην νότια Ιταλία.

Ο Άντονι Αλμπανέζι βρισκόταν στην Ιταλία για επιχειρηματικές συναντήσεις ως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Αυστραλίας.

Ο Άντονι Αλμπανέζι διετέλεσε υπουργός σε όλη τη διάρκεια της πιο πρόσφατης εξαετούς παραμονής των Εργατικών στην εξουσία και έφθασε στο ανώτερο αξίωμά του -αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- κατά το τελευταίο τρίμηνο της παραμονής των Εργατικών στην κυβέρνηση που έληξε με τις εκλογές του 2013. Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι δεν είναι το ταπεινό του υπόβαθρο που τον καθιστά ακατάλληλο για πρωθυπουργό, αλλά η αριστερή πολιτική του.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του διατείνονται ότι, παρ’ ότι προέρχεται από την αποκαλούμενη σοσιαλιστική πτέρυγα του κόμματος, ο Αλμπανέζι είναι πραγματιστής με μια αποδεδειγμένη ικανότητα να διαχειριστεί τα πιο συντηρητικά στοιχεία του κόμματος. Τον τελευταίο χρόνο έχει υποβληθεί σε μια αλλαγή στην εμφάνισή του, επιλέγοντας πιο σύγχρονα κοστούμια και γυαλιά οράσεως.

Επίσης έχασε 18 κιλά, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια να εμφανιστεί πιο ελκυστικός στους ψηφοφόρους. Ο ίδιος λέει ότι πίστεψε πως θα πέθαινε όταν είχε ένα τροχαίο τον περασμένο Ιανουάριο στο Σίδνεϊ και ότι αυτό στάθηκε καταλυτικό για να επιλέξει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Κατά την επινίκια ομιλία του ο Αλμπανέζι είχε πλάι του τη γερουσιαστή Πένι Γουόνγκ, η οποία θα είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών και έχει Mαλαισιανοκινέζο πατέρα και μητέρα Αυστραλή ευρωπαϊκής καταγωγής.

“Νομίζω ότι είναι καλό. Κάποιος που δεν έχει αγγλοκέλτικο επίθετο είναι ο αρχηγός στη Βουλή των Αντιπροσώπων και… κάποιος με επίθετο όπως το Γουόνγκ είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης στη Γερουσία”, είπε ο Αλμπανέζι.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.