Αντίποινα των Τούρκων φοβάται το Βερολίνο σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο

«Το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων εξοργίζει την Άγκυρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild που αναφέρεται στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, χθες, από τη γερμανική Βουλή, καθώς και στις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν από την πλευρά της Άγκυρας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, Hüsein Avni Karslioglu, αμέσως μετά την απόφαση της Bundestag.

*Ο Τούρκος πρέσβης την ώρα που αναχωρεί από το Βερολίνο

 

«Τι εκδίκηση θα πάρει τώρα ο Ερντογάν;» διερωτάται σε τίτλο άλλου δημοσιεύματος η Bild, η οποία υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει την καγκελάριο για αυτή την εξέλιξη, ενώ προσθέτει ότι από την Κένυα όπου βρισκόταν για επίσκεψη ο Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η απόφαση της Bundestag θα έχει «σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών».

«Διαμάχη για την απόφαση υπέρ των Αρμενίων – Ο στρατός φοβάται αντίποινα της Τουρκίας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που επισημαίνει ότι «η διαμάχη για το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων, απειλεί και τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία. ‘Κινδυνεύουν’ οι αποστολές κατά του ISIS και οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προσφυγικού, κατά των διακινητών».

«Η απόφαση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων πυροδοτεί ακραίες αντιδράσεις στην Τουρκία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Sueddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στα επεισόδια που προκλήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από Τούρκους ακροδεξιούς, οι οποίοι αντέδρασαν στο «ιμπεριαλιστικό ψέμα», όπως ανέφεραν. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη «προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Ήπια ωστόσο ήταν η απάντηση από την πλευρά του Βερολίνου που φαίνεται ότι επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, με την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει, σε δήλωσή της χθες, ότι «η Γερμανία και η Τουρκία συνδέονται με πάρα πολλά και μπορούν σε κάποιο θέμα να διατηρούν διαφορετικές απόψεις».

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία

Διπλωματικός πόλεμος Τουρκίας – Γερμανίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι Αρμένιοι της Ελλάδας: Οι απειλές του “σουλτάνου” Ερντογάν δεν έπιασαν τόπο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ